Turizm sektöründe yalın konaklama hizmeti: Bir otel işletmesinde yalın yönetim sisteminin uygulanarak verimliliğin arttırılması
Lean hospitality service in tourism sector: Increasing productivity by implementing a lean management system in a hotel management
- Tez No: 571638
- Danışmanlar: PROF. MEHMET AKSARAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın Yönetim, Yalın Konaklama, Yalın Hizmet, Verimlilik, Turizm sektörü, Lean Management, Lean Hospitality, Lean Service, Productivity, Tourism Sector
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son yıllarda sürekli büyüme gösteren turizm ve konaklama sektöründe işgücü maliyetlerinin azaltılması önemli bir konudur ancak sunulan hizmetin maliyetlerinin azaltılması hizmetin ön planda olduğu bu sektörde riskli bir harekettir çünkü kaliteli hizmet artık müşteri tarafından her zamankinden daha fazla incelenmektedir. Ekonomik şartlara rağmen, turizm işletmelerinin maliyetlerini azaltabilmesi ve kaliteli hizmet sunabilmesi için iş süreçlerini daha verimli hale getirip israfları yok etmesi gerekmektedir. Üretim sektörü yıllardır ürünlerinin kalitesini arttırmak, süreçlerini verimli hale getirmek ve verimliliği optimize etmek için birçok modern metotları ve araçları başarılı bir şekilde uygulamaktadır. Üretim sektöründeki verimliliği arttırmak için yıllardır kullanılan yöntemlerden biri Yalın Yönetim Sistemidir. Yalın Yönetim, birçok farklı alan için özelleştirilebilir araçlar ile çok esnek ve evrensel olarak uygulanabilir bir yönetim tekniğidir. Yalın Yönetim'in, hizmet sektörü içerisinde yer alan turizm ve konaklama endüstrisi gibi alanlarda da uygulanması gerekmektedir fakat ne yazık ki Yalın uygulamalar bu alanlarda yaygın değildir. Tezde turizm sektörü avantajları – dezavantajları, Yalın Yönetim Yönteminin genel hatları ve turizm sektöründe uygulanılabilirliği, uygulama aşamasında nasıl bir yöntem izleneceği ve karşılaşılan zorluklardan bahsedilmiştir. Tezin uygulama bölümünde 1997 yılından beri hizmet veren 2015 yılında tamamen strateji değişikliği ile Yalın Yönetime geçme kararı alarak yeniden yapılanma yolunda ilerleyecek olan büyük ölçekli bir otelin birimlerindeki Yalın uygulamalara yer verilmiştir. Yalın uygulamalar otelin tüm birimlerinde yapılmasına rağmen uygulama alanı için en çok israfın meydana geldiği alanlardan biri olan“Yiyecek ve İçecek Servisi Birimi”seçilmiştir. Uygulamada otelin Yiyecek ve İçecek Servisi Birimi' nin verimliliği arttırmak için konaklama sektörlerine uygun olarak seçilen Yalın Yönteminin araçlarının nasıl başarıyla uygulandığının sistematik bir yaklaşımla anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Reducing labor costs is an important issue in the tourism and hospitality sector, which has grown steadily in recent years, but reducing service costs is a risky move in this sector where service is at the forefront, because quality service is now being examined more than ever by the customer. In spite of economic conditions, tourism enterprises need to make their business processes more efficient and eliminate wastes in order to reduce costs and provide quality services. For many years, the manufacturing industry has successfully applied many modern methods and tools to improve the quality of its products, make processes more efficient and optimize productivity. Lean Management System is one of the methods used for increasing the productivity in the production sector. Lean Management is a very flexible and universally applicable management technique with customizable tools for many different fields. Lean Management should also be applied in areas such as tourism and hospitality industry within the service sector, but unfortunately Lean practices are not common in these areas. In this thesis, advantages and disadvantages of tourism sector, general principles of Lean Management Method and its applicability in tourism sector, how to follow the implementation phase and the difficulties encountered are discussed. In the application part of the thesis, Lean applications in the units of a large-scale hotel which will be on the path of restructuring by deciding to switch to Lean Management with a strategy change in 2015, which has been serving since 1997, are included. Although the lean applications were carried out in all units of the hotel,“Food and Beverage Service Unit”was selected as one of the areas where the most wastage occurred. In practice, the system of how the Lean Method is successfully implemented in accordance with the accommodation sectors in order to increase the efficiency of the Food and Beverage Service Unit of the hotel is explained with a systematic approach.