Otel işletmelerinde kuşaklara göre örgütsel sapmanın belirlenmesi
Determination of organizational deviation accordingto generations in hotel industry
  1. Tez No: 588416
  2. Yazar: CEREN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÜNLÜ KÜÇÜKALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sapma, Konaklama İşletmeleri, X ve Y Kuşağı, Organizational Deviation, Hotel, X and Y Generation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünyada ve Türkiye'de artan rekabet, teknolojik gelişmeler, küreselleşme, emeklilik yaşı ve mevcut küresel krize bağlı emekliliğin geciktirilmesi gibi ekonomik nedenler günümüzde dört farklı kuşağın bir arada çalıştığı bir örgütsel yapı oluşturmaktadır. Konaklama sektöründe, oluşan bu kuşaksal farklılıklara eşlik eden bireysel nitelikler, değerler, etik anlayışı ve kültür gibi faktörler zaman zaman sapma davranışı oluşmasına neden olabilmektedir. Bu doğrultuda araştırma, hizmet sektöründe istihdam edilen X ve Y kuşağına yönelik kuşaksal farklılıkların örgütsel sapma davranışları üzerinde etkili olup olmadığını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı bir özelliğe sahiptir. Örgütsel sapma davranışı uluslararası ve ulusal yazında psikoloji, sosyoloji, eğitim gibi birçok bilim dalında araştırma konusu olmuştur. Ulusal yazında özellikle yönetim alanında yapılmış çalışmalar sınırlı sayıdadır. Konaklama işletmelerinde örgütsel sapma konusunu kuşaklar boyutunda inceleyen olmamıştır bu açıdan alan ve yazın için araştırma önem taşımaktadır. Dinamik yapısı ve her kuşaktan çalışanın istihdam edildiği konaklama işletmeleri içinde X ve Y kuşağının örgütsel sapma davranışlarının belirlenmesi, bu davranışların azaltılması hatta ortadan kaldırılması örgütler için önemli bir katkı sağlayacaktır. Araştırmanın örneklemini, İzmir ili içinde yer alan 5 ve 4 yıldızlı iki konaklama işletmesindeki çalışanlar oluşturmuştur. Veri toplama yöntemi karma method olup, anket ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Robinson ve Bennett (2000) tarafından geliştirilen“Örgütsel Sapma”ölçeği kullanılarak hazırlanan anket 145 otel çalışanına uygulanmış ve 14 yönetici ile de Temmuz-Eylül 2018 tarihleri arasında kuşak farklılıklarını yönetimsel açıdan ve daha detaylı anlamak için yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda X ve Y kuşağı sapma davranışları açısından anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Nicel verilerin analizi sonucunda, Y kuşağının örgütsel sapma davranışı ve kişisel sapma davranış puan ortalamasının X kuşağından daha yüksek olduğu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world and Turkey, the increasing retirement age and economic reasons, such as technological developments, globalization, delaying retirement depends on the current global crisis, constitute an organizational structure in which four different generations work together. In the hospitality sector, factors such as individual qualities, values, ethical understanding and culture that accompany these generational differences may cause deviation behavior from time to time. In this respect, the research has a descriptive feature in order to evaluate whether the generational differences for the generation X and Y employed in the service sector are effective on organizational deviation behaviors. Organizational deviation behavior has been the subject of research in many disciplines such as psychology, sociology and education in international and national literature. There are limited number of studies conducted in the field of management in the national literature. Organizational deviation in hospitality businesses has not been examined in generations, in this respect, research is important for the field and literature. The determination of organizational deviation behaviors of generation X and Y within the accommodation enterprises where employees from all generations and dynamic structure are employed, reducing or even eliminating these behaviors will make an important contribution for the organizations. The sample of the study consisted of 5-star and 4-star two accommodations establishments located in İzmir. Data collection design was mixed method that questionnaire and semi-structured interview technique were used. As a data collection method, the questionnaire was prepared by using the“Organizational Deviation”scale which developed by Robinson and Bennett (2000), was applied to 145 hotel employees and semi-structured interviews were conducted with 14 managers to understand the generational differences in terms of management between July and September 2018. As a result of the qualitative research, it was found that there were significant differences in X and Y generation deviation behaviors. As a result of the analysis of the quantitative data, it was found that the average score of organizational deviation and personal deviation behavior of generation Y was higher than generation X.