Aile, evlilik ve gelenek: Kuşaklar arası farklılığın analizi (İnegöl'de yaşayan Erzurumlular örneği)
Family, marriage and tradition: the analysis of the gap between generations (The case of inhabitans living in İnegöl)
  1. Tez No: 571668
  2. Yazar: ÜMRAN BAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRCAN ŞEVKET AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Akraba, Kent Ailesi, Değişim ve İnegöl, Family, Relative, Urban Family, Change and İnegöl
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İnsanın varlığından itibaren değişim yaşamımızda hep var olmuş ve günümüze kadar her toplumda değişim kaçınılmaz olarak varlığını göstermiştir. Toplumun temelini oluşturan aile de sahip olduğu esnek yapısı, toplumsal değişmelerden etkilenmekte ve değişmelerin etkisinde kalmaktadır. Bu değişim ve dönüşümler aile yapısının genel görünümüne yenilerinin eklenmesine etki etmiştir. Özellikle sanayileşme ve kentleşme süreci, nüfus hareketliliğine neden olmakla birlikte ailelerin değişmesine de etki etmiştir. Kente göç edip gelen yaşamını artık kentte devam ettiren aileler ile kent ailesi arasında, aile yapıları ve evlilik yapılarında farklılıkların yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Çalışmanın hipotezi bu ifade üzerine kurulmuştur. Kent bir çok kültürü içinde barındırmaktadır. Bu yüzden toplumsal düzen için bütünleşmeyi, uyumu gerekli kılmaktadır. Kırdan kente göç ile gelen aile, kent hayatında zamanla bulunduğu kültür ile uyum sağladığı, kültürel değişmelerin görüldüğü bir gerçektir. Aile toplumsal gelişmeler ile bağlantılı olarak değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Aile gerek genel yapısı bakımından gerek işleyiş bakımından dönüşüm yaşamaktadır. Kentleşme sürecinde ailenin değişimini daha somut olarak görmek adına, kente göç etmiş ailelerin kültürel değerlerine, aile yapılarına ve aile içi ilişkileri konusunda saha çalışması yapılarak öğrenilmeye çalışılacaktır. Kent yaşamında çekirdek aile yapısının arttığı, evlilik kuruma karşı tutumların değiştiği, aile içi ilişkiler de eşitlikçi bir rol dağılımının olduğu, kadının çalışmaya yaşamında yerinin arttığı görüşü büyük oranda geçerliliğini korumaktadır. Çalışma, kentsel alanda yaşayan Erzurum ailelerin kent içindeki form ve işlevleri kır-kent karşılaştırmamızda spesifik perspektif sunuluyor olması, ortaya çıkacak sonuçlar açısından ayrı bir önem taşımakta, çalışmayı önemli kılmaktadır. İnegöl'de yapılan bu araştırma, Erzurumlu ailelerin kuşak farklılığı dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışma, spesifik bir konu çerçevesinde araştırılarak meydana gelen değişimi, farklılıkları, saha araştırması çerçevesinde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Change has always existed in our lives since human existence, and it has inevitably shown its existence in every society to this day. The flexible structure of the family that forms the basis of the society is affected by and influenced by the social changes. These changes and transformations have influenced the addition of new ones to the general appearance of the family structure. Particularly, the process of industrialization and urbanization has caused population mobility but also affected the change of families. It has prepared the ground for the differences in family structures and marriages between the families who migrate to the city and continue their lives in the city. The hypothesis of the study is based on this statement. The city contains many cultures. For this reason, it requires integration and harmony for social order. It is a fact that the family coming from rural to urban immigration has adapted to the culture of the city in time and cultural changes have been observed. The family undergoes change and transformation in connection with social developments. The family undergoes transformation both in terms of its general structure and its functioning. In order to see the change of the family more concretely in the process of urbanization, the field of cultural values, family structures and intra-family relations of families who have migrated to the city will be learned thorugh field work. The view that the nuclear family structure increases in urban life, attitudes towards the institution of marriage change, the distribution of an egalitarian role in the family relations, the position of women in working life is still largely valid. In this study, the fact that Erzurum families living in urban areas are presented with a specific perspective in our rural-urban comparison of forms and functions within the city has a special importance in terms of the results that will arise and makes the study important. This study conducted in İnegöl was examined by taking into consideration the generational differences of the families of Erzurum. The study will investigate the changes, differences occurring in a specific topic within the framework of field research.