Isparta-Atabey civarı topraklarının etüdü ve haritalanması
Surveying and mapping of the soils in Atabey, Isparta
  1. Tez No: 57167
  2. Yazar: LEVENT BAŞAYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİM KARAKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak etüd ve haritalama, Hava fotoğrafı, Detaylı toprak haritaları, Surveying and mapping of soil, Aerial photos, Detailed soil maps
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ISPARTA-ATABEY CİVARI TOPRAKLARININ ETÜDÜ VE HARİTALANMASI Levent BAŞAYİ?İT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN 1996 Sayfa : 76 Jüri: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Fethi BAYRAKLI Yard. Doç. Dr. Cevdet ŞEKER Bu araştırma, saha topraklarının özellikleri, davranışları ve bitki istekleri göz önünde bulundurularak ideal arazi kullanım planlamasına cevap verecek bilgileri elde etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İlk olarak hava fotoğrafları ve topoğrafik haritalar yorumlanarak“Foto- Yorum Haritası”elde edilmiştir. Bu harita üzerinde olası seriler saptanarak arazide profiller açılmıştır. Profillerde, toprakların morfolojik görünümleri tanımlanmış, alınan bozulmuş ve bozulmamış örneklerde toprağın fiziksel, kimyasal ve morfolojik özellikleri belirlenmiştir. Toprakların sahip oldukları fiziksel, kimyasal ve morfolojik özellikleri ile yapılan arazi etüdleri, birlikte değerlendirilerek haritalama çalışmaları yapılmıştır. Söz konusu çalışmada 4 farklı fızyoğrafık ünite üzerinde 6 farklı seri belirlenmiştir.II Bu seriler, derinlik, eğim, erozyon taşlılık ve tekstür özelliklerine göre 19 ayrı faza ayrılarak“Temel Toprak Haritası”oluşturulmuştur. Temel toprak haritasının yorumundan“Arazi Kullanma Yeteneği Sınıflama Haritası”hazırlanarak kullanım ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MASTER THESIS SURVEYING AND MAPPING OF THE SOILS IN ATABEY, İSPARTA Levent BAŞAYİ?İT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof.Dr. Saim KARAKAPLAN 1996 Page: 76 Jury: ProfDr. Saim KARAKAPLAN ProfDr. Fethi BAYRAKLI Yard.Doç.Dr. Cevdet ŞEKER In this study, the physical, chemical and morphological proporties of the soils in Atabey, İsparta were surveyed and mapped. In the research area, there are 6 different soil series which formed on the 4 different physigraphic unit have been determined and defined in this study. Soil series were determined by field trials using detailed soil maps prepared by aerial photos and topographic maps. In this study, represantative profiles were dug for the 6 soil series to describe morphological properties and take soil samples for each horizon. Therv physical, chemical and other morphological properties of the samples were determined in the laboratory. In the surveyed area, 19 phases which were grouped in to four different physiographical units and six soil series, and 3 miscellaneous land types were defined. Detailed soil map of the area studied was preparet and from this map, land use capability classes were determined. For the farmers some, recommends on used the soils surveyed were done.