Dörtlü armoni sistemi ile model tarzdaki eğitim müziği şarkılarının çok seslendirilmesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 57168
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH ERGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dörtlü Armoni Sistemi, Çağdaş Türk Müziği' nde Armoni, Fourth harmony system, Harmony in contemporary Turkish music. Ill
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DORTLU ARMONİ SİSTEMİ İLE MODAL TARZDAKİ E?İTİM MÜZİ?İ ŞARKILARININ ÇOKSESLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA S. Ercan Bağçeci Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Prof. M. Salih ERGAN 1996, 73 sayfa Jüri : Prof. M. Salih ERGAN Doç. Yusuf AKBULUT Yrd.Doç. SefaiACAY Bu çalışmada;“Dörtlü Armoni Sistemi ile Modal Tarzdaki Eğitim Müziği Şarkılarının Çokseslendirilmesi”incelenmiştir. Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için“Dörtlü Armoni Sistemi”Kuramı ve Çoksesli eserlerin armonik yapılan incelenerek; Modal tarzdaki Eğitim Müziği şarkılarına Piyano, Piyano eşlikli Şan ve Çalgı için düzenlemeler yapılmıştır. Çalışmada; özde ulusallık, yöntemde ve teknikte çağdaşlık, nitelikte ise evrensellik hedeflenerek armonik çalışmalar“12 Eşit Aralık Yöntemi”ne göre yazılmıştır. Özellikle üzerinde durulan konular: Türk Müziği ses sistemi ve Çokseslilik çalışmaları, Anadizi Hüseyni makamı, Dizi derecelerinin görevleri, Akorlar ve bağlanışları, Marş Armoni, Modülasyon, Süslemeler, ve dörtlü armoni sistemine göre yazılmış yapıtlardan örnekler olarak özetlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON POLYPHONY OF EDUCATIONAL SONGS IN MODAL STYLE BY MEANS OF FOURTH HARMONY SYSTEM S. Ercan Bağçeci Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Music Education Supervisor : Professor M. Salih ERGAN 1996, Page 73 Jury : Professor M. Salih ERGAN Associate Professor Yusuf AKBULUT Associate Professor Sefâi ACAY In this study; the subject“A study on polyphony of educational song in modal style by means of the fourth harmony system”was studied. In order to realize this study the fourth harmony system theory and the harmony structure of polyphony compositions were reviewed and educational songs in modal system were arranged for the piano, songs accompanied with the piano and for the instruments. In this study; harmonic studies were written according to the“12 equal interval method”with the target of universality in essence, contemporaneousness in technique and method. Especially the subjects which are considered are; tone system of Turkish music and polyphony studies, main line Hüseyni mod, functions of line degrees, accorts and their connections, march harmony, modulation, ornamentations and the samples from the compositions which were written in the fourth harmony system.their connections, march harmony, modulation, ornamentations and the samples from the compositions which were written in the fourth harmony system.