Doğa filmlerinde insan olgusu ve temsili
Human phenomenon and its representation in nature films
- Tez No: 571693
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİK KARTELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, İnsan, Şehir, Doğa Filmleri, Nature, Human, City, Nature Films
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Doğa; kendi kuralları içinde sürekli değişim gösteren, gelişen canlı ve cansız varlıkların tümü, tabiat olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma eş olarak insanların içinde yaşadığı, deneyimlediği ve geliştiği bir yapı olarak da göze çarpmaktadır. Kültür ve sanat kavramının kendi içinde doğduğu ve yansıtıldığı doğa, insanın zihninde canlandırdığı ve hayal ettiği her şeyi dışavurduğu bir konumda bulunmaktadır. Yedinci sanat olarak adlandırılan sinemanın gelişim sürecinde doğa kendisine farklı roller bulmuştur. Günümüze geldiğimizde ise şehir yaşamı – doğa yaşamı arasında kalan bireylerin doğaya dönüşlerinin anlatıldığı birçok filmin olduğu ve bu istek doğrultusunda yeni projelerin üretildiği görülmektedir. Araştırmanın amacı; doğa kavramının sinemada kendine nasıl bir yer bulduğu, insanı kendine nasıl çektiği ve farklı türlerdeki eserlerde kendini nasıl tanıttığının araştırılması ve doğa kavramının insan kavramıyla iç içe incelenmesi olarak tasarlanmıştır. Araştırmada yöntem olarak anlatı analizi ve betimsel analiz yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmada ayrıca amaçlı örneklem doğrultusunda şehir-doğa yaşamı arasında kalmış insanların aktarıldığı toplamda sekiz farklı kurmaca ve belgesel film incelenmiştir. Bu filmler; Dersu Uzala(1975), Ayı Adam(2005), MERU(2015), 127 Saat(2010), Özgürlük Yolu(2007), Kaptan Fantastik(2016), Doğada Tek Başına(2012) ve Mandıra Filozofu(2013)'dur. Filmlerdeki karakterler üzerinden yapılan incelemelerle doğa ve insan ilişkisinin özellikle günümüzde şehir insanının özlem duyduğu ve içinde olmak istediği bir yapı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nature is described as all the living and inanimate creatures showing a constant change and development in its own rules. In addition to this description, it also stands out as a structure for humans that they live, experience and improve. Nature in which culture and art were born and reflected, is located on human brain where it is visualised and dreamt. During the development period of cinema, which is named as the 7th art, nature found itself different roles. Today there are lots of movies are filmed telling that people, stuck between the city life and the nature life, returning the nature and with the demand of that there are quiet a few projects are produced. The purpose of the research is designed to examine human nation and nature nation together and how nature takes human being to its side and how it introduces itself in different kinds of works and how nature nation finds itself a place in cinema. As a method of the research, narrative analysis and descriptive analyses are used. In the research there are also eight different documentaries and fictions examined, which is about the people stuck between city and nature lives in the directon of intention sample. Dersu Uzala(1975), Grizzly Man(2005), MERU(2015), 127 Hours(2010), Into The Wild(2007), Captain Fantastic(2016), Alone In Nature(2012) ve Mandıra Filozofu(2013)'dur. The reviews on the chareacters of these movies show how people who lives in cities miss the nature and how they want to be the part of it.