Türkiye ye göç eden Irak Türkmenleri ve yaşamsal sorunları
The Iraqi Turkmenian who are immigrated to Turkey and their vital proplems
- Tez No: 571732
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Iraklı Türkmenler, Sosyal, Türkiye'de Göç Sorunlarına
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın temelinde, Ortadoğu bölgesinde bulunan Irak ülkesinin en özel konumunda bulunan şehirlerinden Musul-Kerkük'te, çok uzun zamanlardan beri süregelen toplumsal dramın, savaşların ve olumsuzlukların neticesinde Türkmen veya Türk soylu toplumların karşı karşıya kaldıkları olumsuzluklardır. Bu çerçevede enerji savaşları koridorunda bulunan Irak ülkesinde insanı olan her şeyin ötelenmesi dolayısıyla bölge halkının göç etmek zorunda kalışını anlatmaktadır. Göç etmek zorunda kalan halk, öncelikli olarak Türkiye gibi aynı soydan gelen ülkeleri tercih etmişlerdir. Göç etmeleri ile başlayan göçmenlik ve Türkiye de yerleşmeleri süreçlerinde çeşitli sorunlarla karşılaşmışlardır. Çalışma nitel bir araştırma olup, verilerin toplanması için nitel araştırma tekniklerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. İstanbul ve Konya'da yaşamakta olan 15 Irak Türkmen'i ile yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda daha önceden konu ile ilgili hazırlanan mülakat sorularına cevaplar aranmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen veriler, nitel analiz tekniklerinden içerik analiz tekniği ile derinlemesine incelenmiştir. Elde edilen kod, kodlamalar ile Irak Türkmenlerinin göç durumları, göç etmelerine etki eden faktörler, göç ettikleri yerde kalmalarına etki eden faktörler ve göç ettikleri yerde yaşadıkları sorunlar temalar ve alt temalar altında tetkik edilmiştir. Çalışmanın en sonunda elde edilen sonuçlar tartışılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the basis of this study underlies the struggles of Turkmens or communities with Turkic ancestry faced due to social tragedy, wars and negativity taking place for far too long in Mosul-Kirkuk, which is located in the most special location of Iraq, a country in Middle East. Within this framework, this study expresses how everything related to humanity is deferred and thus how people were constrained to migrate from Iraq which is located on the corridor of energy battles. Communities who had to migrate preferred countries especially that of same ancestry such as Turkey. They faced various problems in immigration and settlement processes in Turkey. This study is an qualitative study and the data were collected by exercising“meeting”method from qualitative research methodologies. During the meetings done with 15 Iraqi Turkmens living in Istanbul and Konya, answers were sought for previously prepared interview questions. Data that is collected in meetings were deeply studied with content analysis method from qualitative research methodologies. The obtained codes and encodings were investigated in terms of immigration status of Turkmens, factors that affect immigration, factors that affect staying in where they migrated to, the problems they face in where they migrated to and some sub themes. The obtained results were discussed and interpreted at the end of the study. Keywords :İmmigration,İraqi Turkmens,Social, İmmigration Problems Turkey