Kayadibi Sadıklar (Hatunsaray-Konya) bölgesindeki piroklastiklerin sedimantolojisi
  1. Tez No: 57178
  2. Yazar: HAYRULLAH DAĞISTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜKMÜ ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Base surge, ground surge, plinian eruption, ignimbrite, pyroc- lastics
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAYADİBİ - SADIKLAR (HATUNSARAY - KONYA) BÖLGESİNDEKİ PİROKLASTİKLERİN SEDİMANTOLOJİSİ Hayrullah DA?ISTAN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİ?İ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Hükmü ORHAN Konya, 1996 - Sayfa : 53 Konya ili'nin 50 km. güney batısında yer alan Kayadibİ, Sadıklar böl gesinde yüzeyleyen piroklastik kayaçlar, Erenler - Alacadağ volkanik kompleksinin yığılma kubbesi tüf konisi uzak kanadına ait ignimbritik tüfler ve patlama breşlerinden oluşur. Bu piroklastikler, Bulumya İgnimbriti, Detse İgnimbriti, Sadıklar İg- nimbriti ve Patlama Breşleri ile nuees ardentes olarak ayırtlanmıştır. Bütün bu birimler, Geç Miyosen - Pliyosen yaşlı akarsu ve göl ortamında oluşmuş Dilekçi formasyonu'yla yanal ve düşey geçişlidir. Bulunya İgnimbritleri andezitik bileşimdedir, paleosol seviyesi ile bir birinden ayrılan iki ayrı patlama evresini temsil eder ve piroklastik moloz akması şeklinde çökelmiş ignimbrit ve ignimbritik tüflerden oluşur. Birinci patlama ev resinde oluşan ignimbritik tüflerin (Fasiyes Bl) altında düzlemsel - tabakalı ground surge çökelleri bulunur. Detse İgnimbriti, andezitik bileşimde, piroklastik moloz ak ması şeklinde çökelmiş ignimbritlerden oluşur ve üst seviyelerinde yağma çökeli içerir.Sadıklar İgnimbriti, andezitik bileşimde ve piroklastik moloz akması şeklinde çökelmiş ignimbritik tüflerden oluşur. Üst seviyelerinde birbirinden kopuk, mercek ve kama geometrili toz bulutu (ash cloud) surge çökelleri içerir. Patlama Breşleri ile nuees ardentes Pele tipi kızgın lav bulutu şeklinde püs- kürmüş, birbirine tutuşmamış iri bloklar, aglomera, tüf ve lav akıntılarından oluşur ve bunlar karasal çökellerle birlikte bulunurlar. Dilekçi formasyonu ise çakıltaşı kumtaşı, tüfit, kiltaşı ve gölsel kireçtaşları ardalanmasından oluşur.. Çalışma sahasında yüzeleyen ignimbrit ve ignimbiritik tüflerin, jeokimya verileriyle yapılan diyagramlarda, andezitik-dasitik bileşimde, subalkaline karekterde, kabuksal kökenli ve eski bir fosil yitim zonunda oluşmuş volkanizma ürünü oldukları görülmüştür. Anahtar Sözcükler : Base surge, ground surge, peletipi kızgın lav bulutu, ignimbrit, piroklastik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis SEDIMENTOLOGY OF THE PYROCLASTICS IN KAYADİBİ-SADIKLAR (HATUNSARAY-KONYA) REGION Hayrullah DA?ISTAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hükmü ORHAN Konya, 1996, Page: 53 The pyroclastic rocks cropping out in the region of Kayadibi-Sadiklar vil lages located 50 kms southwest of Konya, are composed of ignimbrites, ig- nimbritic tuffs and nuees ardentes belonging to the distal flank of the tuff cone of heaped domes of Erenler-Alacadağ Volcanic complex. These pyroclastics are di vided into Bulumya Ignimbrites, Detse Ignimbrite, Sadıklar Ignimbrite and Exp- losional Breccia wity nuees ardentes. All of these units are interfingering with the Late Miocene - Pliocene aged Dilekçi formation representing the river and lake environment depositions. Bulumya Ignimbrite are andesitic in composition and made up of ig nimbrite and ignimbritic tuffs. They are the pyroclastic debris flow deposits for med in two explosional periods which are separeled from each other by a pa- leosol layer. Planar-bedded ground surge deposits occur under the ignimbritic tuffs (Fasiyes Bl) of the first explosive period. Detse Ignimbrite is composed of welded tuffs of pyroclastic debris flow deposits which are andesitic in composition and it contains air fall deposits in its upper levels. Sadıklar Ignimbrite is andesitic in composition and made up of pyroclastic debris flow deposits of ignimtritic tuffs.It contains discrete - lenticular and wedge - shaped ash cloud surge deposits in its upper levels. Explosional Breccia with nuees ardentes are made up of loose blocks, agglomerate, tuff and lava flows of Plinian type eruption and they occur together with terrestrial deposits. Dilekçi Formation comprises interbedded cong lomerate, sandstone, tuffne, claystone and lacustrine limestones. In the diagrams drawn by using geochmical data (Table- 1) of the ig- nimbrite and ignimbritic tuff cropping out in the sludy area, it is realized that these rocks are of andesitic-dasitic in composition, subalcaline in character, crustal in origin and the products of volcanism formed in an old fossil subduction zone.