Acil serviste serebrovasküler hastalık tanısı konmuş hastaların başvuru anındaki kan laktat düzeylerinin kısa ve uzun dönem mortalite üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of initial blood lactate levels on short and long term mortality in cases of cerebrovascular disease diagnosed in the emergency department
- Tez No: 571840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK, UZMAN EBRU ÜNAL AKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: ASPECTS, iskemik inme, laktat, mortalite, ASPECTS, ischemic stroke, lactate, mortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızda acil servise akut inme semptomları ile başvurup serebrovasküler hastalık tanısı alan hastalarda kan gazı laktat düzeyi ve ASPECTS (Alberta Stroke Program Early Computed Tomography Score) skorunun bu hastalardaki 1 ay, 3 ay ve 12 aylık mortalite düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceleyip hastalığın prognozunu belirlemeyi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızın verilerine, 01.01.2017 ile 01.01.2018 tarihleri arasında hastanemiz acil servisinde akut iskemik inme tanısı alan 568 hastanın bilgisi geriye dönük olarak, hastane veri kayıt sistemi (HIS) üzerinden taranması sonucunda ulaşılmıştır. Bu hastaların dosyaları incelenip; başvuru anındaki muayane ve anamnez bilgileri, komorbid hastalıkları, demografik özellikleri, uygulanan tedaviler, bakılan laboratuvar parametreleri incelenmiştir. Hiperlaktatemi, laktatın 2 mmol/L'nin üzerinde olması şeklinde tanımlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar laktat düzeylerine göre ( Laktat ≤2 mmol/L ve Laktat >2 mmol/L ) 2 gruba ayrılmıştır. Laktat düzeyi ve sağ kalımları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca hasta grubunun enfarkt lokalizasyonu belirlenip buna göre ASPECT skoru hesaplanmıştır. Hastaların 1 ay, 3 ay ve 12 aylık mortalitelerinin saptanması için, hastane kayıt sisteminde kayıtlı telefon numaralarından hastalar aranarak veya ölüm bildirim sistemi (ÖBS) üzerinden T.C. kimlik numaraları ile taburculuk sonrası komplikasyon veya ölüm durumu sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda 568 hasta dosyası incelenmiştir. Bu hastalardan 400 tanesi çalışmamızın dahil etme kriterlerini karşılayıp çalışma evrenimizi oluşturmuştur. Bu hastalar laktat düzeyine göre 2 gruba ayrıldı. Hiperlaktatemi olan grubun 1 ay, 3 ay ve 12 aylık mortalite oranı diğer gruba göre istatistiksel olarak yüksek tespit edildi. Yine hiperlaktatemi olan grubun başvuru anındaki nabız ortalaması, kan glukoz düzeyi ve özgeçmişlerinde diyabetes mellitus olma oranı diğer gruba göre yüksek tespit edildi. Laktat düzeyi ve ASPECT skoru arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Sonuç: Çalışmamızda hiperlaktatemisi olan hastaların 1, 3 ve 12 aylık mortalite oranlarının hiperlaktatemisi olmayan hastalara göre daha yüksek bulunmuş olması prognostik gösterge açısından anlamlıdır. İlerde yapılacak prospektif gözlemsel çalışmalar veya geniş çaplı retrospektif çalışmaların bu konuyu daha iyi aydınlatacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, we aimed to investigate the relationship between blood gas lactate level and ASPECTS (Alberta Stroke Program Early Computed Tomography Score) in patients with acute stroke symptoms who were diagnosed with cerebrovascular disease and to determine the prognosis of the disease in 1 month, 3 months and 12 months. Materials and methods: The data of our study were obtained by retrospectively scanning the data of 568 patients diagnosed with acute ischemic stroke in the emergency department of our hospital between 01.01.2017 and 01.01.2018 through the hospital data recording system (HIS). The files of these patients were examined; At the time of admission, examination and anamnesis information, comorbid diseases, demographic characteristics, treatments, laboratory parameters were examined. Hyperlactatemia is defined as lactate greater than 2 mmol / L. The patients included in the study were divided into 2 groups according to their lactate levels (Lactate ≤2 mmol / L and Lactate> 2 mmol / L). The relationship between lactate level and survival was investigated. In addition, the ASPECTS score was calculated accordingly the infarct localization of the patients. In order to determine the 1, 3 and 12 months mortality of the patients, the patients were called by telephone numbers which registered in the hospital registry system or the identity numbers of the TC via the Death Notification System (DNS) and the post-discharge complication or death situation were questioned. Results: In this study, 568 patient files were examined. 400 of these patients met the inclusion criteria of our study and formed our study population. These patients were divided into two groups according to lactate level. Mortality rate of hyperlactatemia group was found to be statistically higher than the other group. The mean pulse rate, blood glucose level and history of diabetes mellitus in the group with hyperlaktatemia were found to be higher than the other group. There was no significant relationship between lactate level and ASPECT score. Conclusion: In our study, the mortality rates of patients with hyperlactatemia at 1.3 and 12 months were higher than those without hyperlactatemia in terms of prognostic indicator. We believe that prospective observational studies or large-scale retrospective studies will clarify this issue better.