Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda minör fiziksel anomalilerin incelenmesi
The frequency and type of minor physical anomalies in attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 571850
  2. Yazar: MEHMET ORDU
  3. Danışmanlar: DR. BAHRİ İNCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, Minör Fiziksel Anomaliler, MFA, dış kulak anomalileri, ADHD, minor physical anomalies, MPA, external ear anomalies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Minör fiziksel anomaliler (MFA) genetik ve çevresel etkenlerle gebeliğin birinci ve erken ikinci trimesterindeki embriyogenezde meydana gelen aksamalardır. Nörogelişimsel süreçlerde aksaklık olduğu öngörülen psikiyatrik hastalıklarda yapılan çalışmalarda MFA oranlarının yüksek olduğu gösterilmesine rağmen erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)'ndaki çalışmalar yetersizdir. Çalışmamızda erişkin DEHB popülasyonda MFA'ların sıklığı, çeşitliliği ve hastalık semptom şiddeti ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Erişkin DEHB yan dal polikliniğinde takip edilmekte olan 90 DEHB tanılı vaka ile 90 sağlıklı gönüllü vaka dahil edilmiştir. DSM-V'e göre kendisinde ve birinci derece akrabalarında psikiyatrik hastalık eş tanısına sahip kişilerin dışlandığı çalışmamızda sosyodemografik veri formu, Erişkin Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Ölçeği, Wender–Utah Derecelendirme Ölçeği katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Sorumlu araştırmacı tarafından MFA ölçümü yapılan katılımcıların verileri MFA skalasına kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda incelediğimiz MFA'lardan saç döneri sayısı, baş çevresi, yüksek damak, yarık çizgili dil, Darwin Nodu, hipotrofik krus heliks, antiheliks shelf, açılı antiheliks, belirgin inferior krus, silik inferior krus, geniş inferior krus, belirgin superior krus, silik superior krus, belirgin antiheliks stem, birleşik lob, büyük lob, dikey lob çizgisi, tragus bifid, dışa dönük antitragus, kepçe kulak, tragus büyüklüğü, serçe parmak eğriliği DEHB grubunda anlamlı fark oluşturacak şekilde yüksek bulundu. Çalışmamızda antiheliks, krus heliks, heliks, pit, tag ve kulak lobu anomalilerinin DEHB grubunda belirgin olarak yüksek olduğu gösterildi. Lojistik regresyon ile oluşturulan modelin DEHB' yi toplam yordayıcılığı %78,9 olarak görece düşük saptandı Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular DEHB'de MFA'ların, şizofreniye benzer şekilde, normal popülasyona oranla daha yaygın görüldüğünü ve literatürdeki mevcut MFA'ların dışında DEHB'de farklı MFA'ların da bulunabildiğini göstermiştir. Bu bulgular, prenatal dönemde meydana gelen nörogelişimsel aksaklıkların DEHB etiyolojisinde rol oynayabileceği görüşünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Minor physical anomalies (MPA) are disruptions in embryogenesis in the first and early-second trimesters of pregnancy related to genetic and environmental factors. Although high prevalences of MPA have been reported in psychiatric disorders which are considered to be associated with impaired neurodevelopmental processes, studies on adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) are insufficient in this regard. The aim of this study was to examine the frequency, variety and relationship between MPAs and disease symptom severity in adult ADHD population. Method: The study included 90 ADHD patients who were followed up in the adult ADHD clinic and 90 healthy controls. In our study, individuals and their first-degree relatives with comorbid psychiatric disorders according to DSM-V were excluded from the study. Sociodemographic data form, Adult Attention Deficit-Hyperactivity Scale, and Wender-Utah Rating Scale were completed by the participants. The data of the MFA findings evaluated were recorded on the MFA scale by the researcher Results: In our study, head circumference, two or more hair whorls, high palate, furrowed tongue, Darwin Notch, angulated antihelix, broad inferior crus of antihelix, underdeveloped inferior crus of antihelix, prominent antihelix stem, crimped helix, overfolded helix, underfolded helix, hypotrophic crus helix, antihelix shelf, prominent inferior crus of antihelix, prominent superior crus of antihelix, attached lobe, great lobe, vertical lobe crease, prominent ear; median crease at hand, tragus bifid, extroverted antitragus, tragus size were found to be significantly higher in the ADHD group. In our study, it was shown that external ear anomalies, were significantly higher in the ADHD group. The predictive value of the our ADHD regression model was found to be 78.9%. Conclusion: Our findings show that MFAs in ADHD are more common in comparison to normal population and different MFAs can be found in ADHD besides literature MFAs. These findings support the view that neurodevelopmental disruptions in the prenatal period may play a role in the etiology of ADHD.