Üretici ve tüketici risklerini dikkate alarak oluşturulan ölçüm sistemleri analizinin değerlendirilmesi
Üretici ve tüketici risklerini dikkate alarak oluşturulan ölçüm si̇stemleri̇ anali̇zi̇ni̇n değerlendi̇ri̇lmesi̇
- Tez No: 571855
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL ŞEHİRLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ölçüm sistemleri analizi, Varyans Analizi, R&R, Kalite, Measurement Systems Analysis, Analysis of Variance, R&R, Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünyanın küreselleşmesi, teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte daha bilinçli tüketici profili oluşmaya başlamıştır. Önceleri müşteriler bir ürün ya da hizmeti fiyatıyla değerlendirirken, günümüzde kalite, güvenilirlik, kolay ulaşım gibi değişkenler öncelik kazanmıştır. Artan bu rekabet ortamında firmalar ayakta kalabilmek adına minimum maliyet, yüksek kalite ile müşterilerin istek ve beklentilerini karşılamaya çalışmaktadır. Bu yüzden işletmeler kalitelerini iyileştirmek için Kalite Yönetim Sistemleri adı altında Toplam Kalite Yönetimi, Yalın Üretim, İstatistiksel Süreç Kontrol, Ölçüm Sistemleri Analizi gibi bir takım kalite iyileştirme teknikleri uygulamaya başlamışlardır. Kalite yönetim sistemlerinde kalitenin oluşturulması, iyileştirilmesi, verimliliğin arttırılması, sürekliliğin sağlanması ve tüm bunların en az maliyetle etkin kararlar doğrultusunda yapılabilmesi için üretim sürecinin ele alınması gerekir. Bir üretim prosesinde oluşan ya da oluşabilecek hataların önceden tespit edilmesi oluşabilecek birçok kaybın (zaman, maliyet vb.) önüne geçmesi firmalar açısından oldukça önemlidir. Süreçlerin kontrolü istatistiksel teknikler ve kontrol grafikleri ile sağlanmaktadır. Bir süreç ya da ürün değişkenlerine ait verilerin etkili bir analizinin yapılabilmesi ve istatistiksel süreç kontrolünün uygulanabilmesi için ilk olarak verilerin güvenilirliği ölçüm sistemleri analizi ile belirlenmelidir. Bu çalışma ile plastik masa örtüsü üreten bir işletmenin üretim sürecinden alınan belirli sayıdaki parçanın genişlik ölçümleri üzerine ölçüm sistemleri analizi ve kontrol grafikleri teknikleri uygulanarak değişkenlerin etkisinin incelenmesi, sürecin kontrol altında olup olmadığı ve kabul edilen örneklem sayısının doğruluğunun test edilmesi amaçlanmıştır. Ölçüm analizlerinin sonuçları MINITAB 17 istatistiksel paket programı ile değerlendirilerek karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization of the world, the development of technology and the spread of the internet, a more conscious consumer profile has started to be formed. In the past, when customers evaluated the price of a product or service, the variables such as quality, reliability and easy transportation have gained priority. In this competitive environment, companies are trying to meet the demands and expectations of customers with minimum cost and high quality in order to survive. Therefore, in order to improve their quality, enterprises have started to implement some quality improvement techniques such as Total Quality Management, Lean Production, Statistical Process Control, Measurement Systems Analysis under the name of Quality Management Systems. Quality management systems need to be developed in order to improve the quality, to improve efficiency, to ensure continuity and to make all these decisions in line with effective decisions with minimum cost. It is very important for the firms to be able to detect any mistakes that may occur in a production process or that may occur before the loss (time, cost, etc.) that may occur. Control of processes is provided by statistical techniques and control graphics. In order to perform an effective analysis of the data of a process or product variables and to apply statistical process control, the reliability of the data must first be determined by measurement systems analysis. In this study, it is aimed to examine the effect of the variables by applying measurement systems analysis and control graphics techniques on the width measurements of a certain number of pieces taken from the production process of an enterprise producing plastic tablecloths, to test whether the process is under control and the accuracy of the accepted sample number. The results of the measurement analyzes were evaluated with the MINITAB 17 statistical package program and compared.