Sarıçavuş Köyü (Ağrı/Doğubayazıt) trona cevherininjeolojik ve jeofizik (elektrik özdirenç) yöntemlerlearaştırılması
Investigation of trona ore with geological and geophysical(resistivity) methods in Sariçavuş village in Ağrı/ Doğubayazid
- Tez No: 572015
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHEYR KAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trona, jeoloji, elektrik özdirenç, olası rezerv, Ağrı 2019, 66 sayfa, Trona, geology, resistivity, possible reserve, Ağrı 2019, 66 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SARIVUŞ KÖYÜ (AĞRI/DOĞUBAYAZID) TRONA CEVHERİNİN JEOLOJİK VE JEOFİZİK (ELEKTRİK ÖZDİRENÇ) YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI Selin YILMAZ Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Züheyr KAMACI Bu tez çalışmasında, Sarıçavuş Köyü ve civarındaki Trona içeren formasyonların belirlenebilmesi için, arazi gözlemleri, daha önce yapılmış çalışmalar ve MTA haritaları yardımıyla bölgenin genel jeolojisi saptanmıştır. Trona cevherinin önemi, tarihsel geçmişi, ekonomik değeri, oluşum şekli ve bölgedeki varlığı araştırılmıştır. Trona oluşumlarının yeraltındaki yayılımlarının belirlenmesi amacıyla 20 farklı noktada Tam Schlumberger dizilimi kullanılarak elektrik özdirenç ölçümleri alınmıştır. Elde edilen veriler IPI2win bilgisayar programında değerlendirilerek her bir noktadaki gerçek özdirenç değerleri ve tabaka kalınlıkları tespit edilmiştir. Elektrik özdirenç noktalarından elde edilen tabaka parametreleri dikkate alınarak özdirenç değerleri ve kalınlıklara karşılık gelen olası formasyonlar saptanmıştır. Alınan sonuçlarda trona olduğu düşünülen alanlar 3B bilgisayar programı yardımıyla ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve 14.736 m3'lük olası rezerv tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis INVESTIGATION OF TRONA ORE WİTH GEOLOGICAL AND GEOPHYSICAL (RESİSTİVİTY) METHODS IN SARIÇAVUŞ VILLAGE İN AĞRI/ DOĞUBAYAZID Selin YILMAZ Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Züheyr KAMACI In this thesis, in order to specify the formation of the trona in the area of Sarıçavuş, general geology of the area is identified with the help of MTA maps, observing the area and studies that have been done before in the area. In the area, the trona ore was investigated to specify the importance of its historical background, economical value, accrual basis and presence in the area. Resistivity measurements were taken at 20 different locations using Schlumberger array in order to determine the underground distiribution of trona formations. The obtained data were evaluated in the IPI2win software and the actual resistivity values and layer thicknesses were determined at each point. Possible formations corresponding to the resistivity values and thicknesses were determined by taking into account the layer parameters obtained from the resistivity points. As a result, the areas thought to be trona were tried to be explored with the help of 3D computer program and a possible reserve was determination as 14.736m3.