Simav (Kütahya) güneyindeki metamorfik kayaçların yapısal ve petrografik özellikleri
Structural and petrographic features of metamorphic rocks in south Simav (Kütahya)
- Tez No: 76733
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Menderes Massif, Simav, migmatites, Simav Mylonites, Simav Detachment Fault, Kinematic indicators
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİMAV (KÜTAHYA) GÜNEYİNDEKİ METAMORFİK KAYAÇLARIN YAPISAL VE PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ Uğur TEMİZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman :Prof. Dr. Okan TEKELİ 1998, Sayfa: 74 Jüri: Prof. Dr. Okan TEKELİ Prof. Dr. Cemal GÖNCÜOĞLU Doç. Dr. Gürol SEYİTOĞLU Bu çalışmada, Simav (Kütahya) Güneyinde yüzeyleyen ve yaşı Paleozoyik'ten Kretaseye kadar değişen metamorfik kayaların, jeolojik konumları, yapısal ve petrografik özellikleri incelenmiştir. Çalışma alanının temelini Proterozoyik-Paleozoik yaşlı migmatitik kayalardan oluşan Kalkan Formasyonu ve bu temel kayaları üzerine Tersiyer döneminde meydana gelen genişleme tektoniğine bağlı olarak gelişen protomilonit, milonit, ultramilonitle temsil edilen Simav Milonitleri yer alır. Bunlar üzerine tektonik bir dokanakla gelen ve bantlı mermerlerle temsil olan Paleozoyik yaşlı Balıkbaşı Formasyonu ve bu formasyonla geçişli olan düşük dereceli şistlerden oluşan Paleozoyik yaşlı Sarıcasu Formasyonu ile temsil edilir. Bu formasyonla tektonik dokanağa sahip kumtaşı karbonatlardan oluşan, Jura yaşlı Kırkbudak Formasyonu ve bu formasyonla geçişli olan kristalize kireçtaşlarından oluşan Jura-Kretase yaşlı Budağan Formasyonu yeralmaktadır. İnceleme alanında yüzeyleyen metamorfik kayalarda yapılan çalışmada, Kalkan Formasyonu migmatitik kayaları ile Sarıcasu Formasyonu düşük dereceli şistlerinin Simav Milonitlerine ait protomilonit, milonit ve ultramilonit tarafından ayrıldığı belirlenmiştir. Simav Milonitlerine ait kayalar, Menderes masifinin Paleosen-Eosen dönemindeki kabuksal kalınlaşmayı izleyen genişleme (extension) döneminde gelişen ayrılma (detachment) fayı boyunca migmatitik kayalar ile düşük dereceli şistlerle birbirinden ayrılmıştır. Bu fay“Simav Ayrılma Fayı”olarak tanımlanmıştır.Simav Milonitlerinde, sünümlü deformasyona bağlı olarak gelişen kinematik göstergeler şunlardır; asimetrik feldispat porfiroklastları, mika“fish”, S-C fabrik, oblik mikroskopik foliyasyon yapılarıdır. Bu mikroyapılara göre makaslama zonundaki hareket yönü üst-kuzey olarak belirlenmiştir. Çalışma sahasında gevrek deformasyon, fay biçiminde gelişmiş olan yapısal elementlerle temsil edilir. Bu faylar yüksek açılı normal fay karekterinde olup, inceleme alanında, Simav Fayı (SF) Kıbletaşı Fayları (KF1-KF2) normal fay karekterindedir. ANAHTAR KELİMELER: Menderes Masifi, Simav, migmatit, Simav Milonitleri, Simav Ayrılma Fayı, kinematik göstergeler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis STRUCTURAL AND PETROGRAPHIC FEATURES OF METAMORPHIC ROCKS IN SOUTH SİMAV (KÜTAHYA) By Uğur TEMİZ Ankara University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Okan TEKELİ 1998, Page: 74 Jury : Prof. Dr. Okan TEKELİ Prof. Dr. Cemal GÖNCÜO?LU Assoc. Prof. Dr. Gürol SEYİTO?LU In this study, the geological setting, structural and petrographic characteristic of the metamorphic rocks exposed to the south of Simav (Kütahya) whose ages extends from Paleozoic to Cretaceous were investigated. The studied area is mainly made up of Proterozoic-Paleozoic migmatites of Kalkan Formation. These rocks are overlain by protomylonites, mylonites and ultramylonites representing the Simav Mylonites which was formed as a result of extensional tectonic during Tertiary. These are tectonically overlain by banded marbles representing the Paleozoic Balıkbaşı Formation and its transitional low grade schist facies of the Paleozoic Sancasu Formation. In tectonic contact with this formation, the meta-sandstones of Jurassic Kirkbudak Formation and its transitional crystaline limestone facies of Jurassic-Cretaceous Budağan Formation are taking place. Studies of the metamorphic rocks exposed in the investigated area revealed that the migmatites of Kalkan Formation and the low grade schists of Sancasu Formation were seperated by the protomylonites, mylonites and ultramylonites belonging to the Simav Mylonites. The rocks of Simav Mylonites were developed the along the detachment fault during the extensional period post-dating the crustal thickening of Menderes Massif during Paleocene-Eocene which had resulted in seperating migmatitic rocks from the low grade schist. This fault is known as Simav Detachment Fault. - The kinematic indicators developed“ in relation to the ductile deformation of Simav Mylonites are the followings: asymmetric feldsparporphyroclasts, mica ”fish", S-C fabrics and the oblique microscopic structures. Acccording to the microscopic structures, it has been established that the movements in shear zone is top to north. The brittle deformation in the studied area is represented by the structural element, developed in the form of faults. These fault being to high angled normal type chareacter, bisects all units in the investigated area. The Simav Fault (SF) and the Kıbletaşı Faults(KF1-KF2) have normal faults characteristics.