Sürdürülebilir yeşil hastane süreçlerinde güncel kalite anlayışları
Current quality concepts in sustainable green hospitalprocesses
  1. Tez No: 572018
  2. Yazar: SALİH ONARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YETER DEMİR USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre duyarlılığı, LEED, sürdürülebilirlik, sağlık sektörü, yeşil hastane, Environmental awareness, green hospital, health sector, LEED, sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sağlık sektörü, gün geçtikçe değişmekte olan ihtiyaçlara bağlı olarak kendini sürekli güncellemektedir. Ekonomik durum, artan nüfus, değişkenlik gösteren politikalar, çevreye olan duyarlılığın farklılık göstermesi gibi nedenlerden dolayı sağlık sektörü etkilenmektedir. İnsan sağlığı da değişen şartlara bağlı olarak olumsuz etkilenmektedir. Dolayısıyla insan sağlığına daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. İnsan sağlığına verilen önem hastanelerdeki sağlık hizmetleri ile sınırlı kalmamalı, bunu sürdürülebilir bir hale getirmek için hayatımıza yeşil kavramını dahil etmeli ve çevreye karşı daha duyarlı olmalıyız. Bu süreçte hastanelere düşen görev 'Yeşil Hastane' kriterlerini yerine getirerek az tüketen, tüketirken çevreye zarar vermeyen, enerji tasarrufu sağlayan, kullandığı malzemeleri geri dönüşüme kazandırabilen, ulaşılabilirlik açısından toplu taşıma araçlarına yakın ve sürdürülebilir arazilerde kurulan, suyu verimli şekilde kullanan, ozon tabakasına zarar vermeyen, iç mekân yaşam kalitesine önem veren kurumlar haline gelmektir. Bu araştırma İstanbul'da bulunan 'İlk Yeşil Hastane-Çevre Dostu' özelliğini elinde bulunduran, yeni inşa edilip LEED Platinum Sertifikasına sahip olan ve mevcut bina olup LEED EBOM Platinum Sertifikasını almaya hak kazanan 3 farklı özel hastanenin sertifikasyon kriterleri uzman kişilerle mülakat yöntemiyle görüşülüp sürdürülebilir yeşil hastane süreçleri ve güncel kalite anlayışları değerlendirilmiştir. Görüşmeler sonunda yeşil hastane süreçlerinin çevreye, hastaneye, hasta ve hasta yakınlarına sağladığı katkılar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Health sector constantly develops in the light of changing needs. It is affected by reasons such as economic situation, increasing population, changing policies, and environmental sensitivity. Therefore, human health is also negatively affected by changing conditions. For that reason, people's health needs to be given more importance. Attention paid to human health should not be limited only with health services in hospitals, we should include the concept of green management to our lives, make it sustainable and be more sensitive to the environment. In this process, the duty of the hospitals is to meet the criteria of 'Green Hospital', which consumes less, does not harm the environment while consuming, saves energy, can recycle used materials, is established in sustained areas, is water-efficient, doesn't damage the ozone layer, gives importance to the quality of indoor living. This research is based on the interview criteria of 3 different private hospitals in Istanbul, which are 'First Environmentally Friendly Green Hospitals', that are newly built, have LEED Platinum Certificate and have been awarded with LEED EBOM Platinum Certificate, thereupon sustainable green hospital processes and current quality approaches were evaluated. At the end of the interviews we discussed the contributions of green hospital processes to the environment, hospital, patient and patient relatives.