On dokuzuncu yüzyıl siyer yazıcılığında Hz. Muhammed algısı: Ahmed Cevdet Paşa ve Mevlânâ Şiblî örneği
The perception of prophet Muhammad in the nineteenth century sirahwriting: sample of Ahmad Cawdat Pasha and Mawlana Shibli
  1. Tez No: 572027
  2. Yazar: SENA İMANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Cevdet Paşa, Mevlânâ Şiblî, On Dokuzuncu Yüzyıl, Hz. Muhammed, Ahmad Cawdat Pasha, Mawlana Shibli, Nineteenth Century, Prophet Muhammad
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Tarih alanında yaşanan değişim siyer yazıcılığını da etkilemiştir. Bununla birlikte Müslüman tarihçinin anlayışı, birikimi, yaşadığı döneme bakış açısı yaptıkları çalışmalara da yansımaktadır. Bu etkenler Hz. Muhammed konulu araştırmalar ve değerlendirmeler yapmayı gerekli kılmıştır. Bu tezin amacı on dokuzuncu yüzyıl siyer yazıcılığında Hz. Muhammed algısını Ahmed Cevdet Paşa ve Mevlânâ Şiblî örneği ile yansıtmaktır. Bu tezde Ahmed Cevdet Paşa ve Mevlânâ Şiblî'nin siyer çalışmaları incelenmiştir. Bu tez araştırmaya konu olan dönemin ve yazarların siyer anlayışın anlatan giriş bölümü, Hz. Muhammed'in risâlet öncesi hayatı, risâletin Mekke dönemi ve risâletin Medine dönemi olmak üzere toplam dört bölümden oluşmaktadır. Konular içerisinde Ahmed Cevdet Paşa ve Mevlânâ Şiblî'nin Hz. Muhammed algılarına yönelik verilen bilgiler karşılaştırma yapılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The change in the field of history also influenced the writing of sirah. However, Muslim histoiran's understanding, accumulation and the point of the view towards the period are relected to the work day do. These factors made it necessary to do researches and evaluations about Prophet Muhammad. The aim of this thesis is to reflect the perception of Prophet Muhammad in the nineteenth century sirah writing with Ahmad Cawdat Pasha and Mawlana Shibli example. In this thesis, tke sirah studies of Ahmad Cawdat Pasha and Mawlana Shibli's are examined. This thesis consists of the introduction part explaining the sirah understanding of the period and the authors, Prophet Muhammad's life before prophecy, the prophet's Mecca the period and the prophet Medina period of a total four chapters. In these topics, the information which is given for Ahmad Cawdat Pasha and Mawlana Shibli's perception of prophet is evaluated by making comparions.