İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin biyogaz tesisinde uygulanması
Occupational health and safety management systems application in biogas plant
  1. Tez No: 572026
  2. Yazar: ELİF NUR BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NACİ EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik atık, biyogaz, iş sağlığı ve güvenliği, standart, mesleki yeterlilik, Organic waste, biogas, occupational health and Safety, standard, professional qualification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma ile Biyogaz tesislerinin kurulmasını engelleyen temel sebepleri ortadan kaldıracak temel durumlar belirlenmiştir, tesislerde iş sağlığı ve güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve etkilerinin analiz edilerek ortadan kaldırılmasını veya kabul edilebilir seviyeye indirilmesini sağlamak amacıyla yönetmeliklerin ve uluslar arası standartlar ile mesleki yeterlilik standartların uygulanabilirliğini yeterlilik durumunu mevcut işletme şartlarıyla değerlendirilip belirlenmiştir. Çalışmada uygulama alanı olarak biyogaz üretiminin yapıldığı iki tesis seçilmiştir. Bu tesislerde oluşabilecek tehlike ve riskler belirlenmiş, alınan önlemler ve öneriler belirtilmiştir. Ayrıca tesislerde ISO ve OHSAS Standartlarının uygulanması- uygulanmaması durumu karşılaştırılmıştır. Ülkemizde gelişen bir teknoloji olan biyogazın kurulumunun önündeki engellerin önüne geçilmesi için Uluslararası Biyogaz Standardı incelenip tesislerde uygulanması durumunda tesislere neler kazandıracağı değerlendirilmiştir. Bu tesislerde yaşanan kazaların önüne geçilmesi için sağlık ve güvenlik ortamının oluşturulması kapsamında Ulusal Meslek Standardının tesislere ve çalışan personele iş sağlığı güvenliği, çevre ve kalite alanlarında kazandıracağı yenilik ve güven ortamı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is; to determine the basic conditions that will eliminate the main reasons preventing the establishment of biogas plants and to determine the applicability of the regulations and the international standards and professional qualification standards in order to ensure that the hazards and impacts that may arise in terms of occupational health and safety in the facilities are analyzed and eliminated or decreased to an acceptable level. In the study, two biogas production facilities were selected as the application area. The risks and danger that may occur in these facilities should be compared with the regulations. In addition, it envisages the standardization of ISO and OHSAS standards. It is necessary to use the technology required for the International Biogas Standard exam. This is important in terms of occupational health and safety for health and safety issues and health personnel for consumer safety.