Boşanmanın çocuklar bakımından hukuki sonuçları
Legal conclusions of divorce in children
  1. Tez No: 572060
  2. Yazar: MÜBERRA TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT NURİ TURANBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Divorce, custody, personal relationship, child support, legislator, child benefit, discretion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türk Medeni Kanununun İkinci Bölüm, Birinci Kısmında düzenlenmiş olan boşanmanın gerçekleşmesinin ardından gerek taraflar gerekse de mevcut olması halinde çocuklar bakımından bazı sonuçlar meydana gelmektedir. Boşanmanın gerçekleşmesi ile davanın tarafı olmadıkları halde çocuklar, hem hukuki hem de psikolojik olarak bu durumdan etkilenmektedirler. Boşanmanın ardından çocuklar açısından hukuki anlamda hakim tarafından re'sen düzenlenmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Hakim, çocuğun menfaatine en uygun olacak şekilde velayet, nafaka ve kişisel ilişki konularında hüküm kurması gerekmektedir. Hakim çocuk ile ilgili hükmü kurarken kanunen her türlü araştırmayı yapmak ile yükümlü tutulmuştur. Ayrıca hakime çocuğun yararının gerektirdiği konularda re'sen müdahale etme yetkisi verilmiştir. Kanun koyucu bu şekilde düzenlemeler yaparak boşanma nedeni ile mağdur olup zarar gören çocuğun, en az düzeyde zarar görmesi için önlemler almaya çalışmıştır. Çünkü bir toplumda çocuk; o toplumun geleceği demektir. Sağlıklı nesillerin sağlanması adına aile birliği içinde yaşayamayacak olmaları nedeni ile boşanmış eşlerin çocuklarının daha fazla korunması gerekliliği mevcuttur. Tüm bu nedenler ve konunun önemine binaen kanun koyucu, hakime boşanmadan sonra çocukların hukuki durumlarına ilişkin olarak geniş takdir yetkisi ve re'sen harekete geçip, araştırma yükümlülüğü vermiştir. Bu konuyu seçmemizin asıl amacı da budur. Anahtar Kelimeler : Boşanma, velayet, kişisel ilişki, nafaka, kanun koyucu, çocuğun yararı, takdir yetkisi
Özet (Çeviri)
After the divorce, which has been regulated in the first part of the Turkish Civil Code, has been realized, both the parties and the children, if any, have consequences. With the realization of divorce, children are affected by this situation both legally and psychologically, although they are not parties to the case. After the divorce, there are issues that need to be regulated ex officio by the judge in terms of children. The judge is required to establish custody, alimony and personal relationships in the best interests of the child. The judge is obliged by law to carry out all kinds of research while establishing the provision concerning the child. The judge was also given the authority to intervene ex officio on matters required by the child's best interests. By making such arrangements, the legislator tried to take measures to minimize the damage to the child who was the victim of the divorce. Because children in a society; it means the future of society. There is a need to protect the children of divorced spouses more because they cannot live together in the family in order to provide healthy generations. Due to all these reasons and the importance of the issue, the legislator has given the judge wide discretion and ex officio action to investigate the legal situation of children after the divorce. This is the main purpose of choosing this subject.