Türk ve Alman dış politikasında Afganistan'ın yeri: Dış yardımlar
Afghanistan in Turkish and German foreign policy: Foreignaids
- Tez No: 572085
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN AKILLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Almanya, Türkiye, Afganistan, Dış Politika, Dış Yardımlar
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma Almanya ve Türkiye'nin dış politikaları kapsamında Afganistan'a dış yardımlarını incelemektedir. Bununla birlikte, dış yardımların etkinliğinden bahsedilerek Almanya ve Türkiye'nin genel siyasi, ekonomik, sosyal ve kalkınma yardımlarından bahsedilmiştir. Çalışmada Almanya'nın dış politikası, ekonomi durumu ve dış yardımları ele alınmış, Almanya ve Afganistan'ın uzun yıllardır dostluk içerisinde devam eden ilişkilerine yer verilmiştir. Dostluk ilişkisi çerçevesinde Almanya Afganistan'a sayısız maddi yardımda bulunmuş, kalkınma amaçlı projeler yürütmüş, Afganistan'ın yeniden yapılandırması için programlar uygulamıştır. Aynı şekilde çalışmada Türkiye'nin dış politikası ve dış yardımlarından bahsedilerek, Afganistan'a yapılan milyonlarca dolarlık kalkınma yardımları, insani yardımlar, askeri geliştirme programları, imar ve inşaat programları incelenmiştir. 11 Eylül olaylarından sonra çok dikkat çeken bir ülke olan Afganistan ile hem Türkiye'nin hem de Almanya'nın ilişkileri çok eskilere dayanmaktadır. Türkiye Afganistan'a yardım eden ülkelerin arasında 3. sırada yer almaktadır. Almanya ise 20. yüzyılın başında dış politikasını ve komşuluk politikasını yeniden gözden geçirmiş, 2001 yılının ardından Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine özen göstermeye başlamıştır. 2001'den günümüze kadar Almanya Afganistan'a sürekli yardımlarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study discuss Germany and Turkey's foreign policy and their foreign aids to Afghanistan. In addition, it discuss the sturcture and efficiency of foreign aids, further includes a general overview of Germany and Turkey'spolitical, economical, social and development assistances as well. The study focuses on Germany's foreign policy, economical and foreign aids toAfghanistan, and German-Afghan long lasting friendship. Germany has provided numerous financial aids, development-oriented projects and implemented programs for reconstruction of Afghanistan. At early 20thcentury, Germany started to revise its foreign and neighborhood policy and began to pay attention toMiddle East and Central Asian countries in 2001. In this consequence, Germany has been providing numerous aids to Afghanistan from 2001 up to current date. Moreover, Turkey's foreign policy and foreign aids are discussed. Turkey's, humanitarian aids, military development programs, construction programs and development assistances to Afghanistan is a depth focus of this thesis. German-Afghan and Turkish-Afghan relations are based on former friendship. Turkey's aids to Afghanistan ranks 3rd. among countries. KeyWords: Germany, Turkey, Afganistan, Foreign Policy, Foreign Aids