Hans Sitt 100 Etudes Op. 32 metodunun teknik analizi
Hans Sitt 100 Etudes Op. 32 technical analysis of method
  1. Tez No: 572086
  2. Yazar: GÖKHAN ENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ DELİKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman, Keman metodu, Keman eğitimi, HansSitt, Etüt, Analiz, Violin, Method, Violin Education, Hans Sitt, Etudes, Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmanın amacı, keman eğitiminde kullanılan Hans Sitt 100 Etudes Op. 32 Metodu'nda yer alan etütlerdeki sağ ve sol el tekniklerini incelemektir. Araştırmada, metodun içerdiği yay ve parmak teknikleri saptanmış olup elde edilen bulgular tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Betimsel nitelikteki bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi modeli kullanılmıştır. Araştırma için gerekli olan verilerin elde edilmesinde belgesel tarama tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini keman metotları, örneklemini ise Hans Sitt 100 Etudes Op. 32 Metodu oluşturmaktadır. Araştırmaya konu olan Hans Sitt 100 Etudes Op. 32 Metodu' nda yer alan sağ el (yay) tekniklerinin; legato, detache, vurgulu detache, staccato, bağlı staccato, vurgulu staccato, portato olduğu, sol el (parmak) tekniklerinin ise entonasyon, çift ses çalma, konum çalışmaları, konum değiştirme, kent basma, parmak tutma, akor çalma, yatay ve dikey düzlemdeki parmak düşümleri, arpej, sıralı ve atlamalı sesler ve vibrato olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of Hans Sitt 100 Etudes Op. 32 Method is to examine the right and left hand techniques in the studies. In this research, bow and finger techniques were determined and the findings were tabulated and interpreted. In this descriptive research, the content analysis model which is one of the qualitative research method has been used whereas the document scanning technique has been used while gathering the data. Hans Sitt 100 Etudes, Op. 32 Method composes the population of the research and the samples of the violin methods. It has been determined that the right hand (bow) techniques in Hans Sitt 100 Etudes, Op.32 Method are legato, detache, stressed detach staccato, linked staccato, stressed staccato and portato and the left hand (bow) techniques are intonation, playing double sounds, position exercises, changing the position,striking quintette, hoding fingers still, playing the chord, finger pressures on horizontal and vertical planes,arpeggio, serial and skip-sounds and vibrato.