Sevdâyî Dîvânı'nda din-tasavvuf ve cemiyet
Religious-sufi̇sm and society in Sevdâyî Dîvâni
  1. Tez No: 572095
  2. Yazar: EMİNE YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sevdâyî, 16.yy, Dîvân Edebiyatı, Tahlil (Din, Tasavvuf, Cemiyet, İnsan), Sevdâyî, 16th century, Dîvân Literature, Analysis (Religion, Sufism, Society, Human)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Sevdâyî, 16.yy şairlerindendir. Kırkkilise (Kırklareli) kadılığı yapmış eğitimli biridir. 15.yy şairlerinden olan Ahmet Paşadan etkilenmiş ona nazireler yazmış rindane bir şairdir. Bu tez ileSevdâyî Dîvânı'nın din-tasavvuf ve cemiyet açısından tahlil edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda Sevdâyî'nin hem kendi dönemi içindeki yerini ve orijinalliğini hem de kendinden sonraki şairlerle ortak noktalarını ve onlar üzerindeki etkisini araştıracak çalışmalar için bir basamak oluşturulmaya gayret edilmiştir. Sevdâyî Dîvânı'nda Din-Tasavvuf ve Cemiyet başlıklı çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. Ayrıca bu ana bölümlerin içinde pek çok alt başlık da mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Sevdâyî, was one of the poet of 16th century. Besides being a well-educated person, he was once a muslim judge in Kırkkilise (Kırklareli).He was influenced by Ahmet Pasha,one of the 15th century poets. He was also a hedonistic poet who wrote nazires toAhmet Pasha. This thesis aims to analyze Sevdâyî Dîvânı in terms of religion, miyticism and society. At the end of the study, it was designed to be a step for supsequent studies aiming to focus on Sevdâyî's place and originality in his own period, investigating common grounds with the poets after him, and his influence on them. Our study titled“Religion-Sufism And Society In Sevdâyî Dîvâni”consists of two main sections. There are also many sub-titles within these main sections.