Hastane hizmet kalitesinin engelli bireyler tarafından değerlendirilmesi-İzmir ili örneği
Master's thesis personnel cost measurement of hospital service quality-İzmir province case
- Tez No: 572137
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Sağlık Hizmetleri, Kalite, Disability, Health Care, Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sağlık hizmetlerinde kalitenin artırılması, ülkenin ekonomik gelişmişliği, teknolojide meydana gelen değişimler ve toplumun beklentileri gibi birçok faktör ile ilişkilidir. Gelişmiş ülkelerde toplumlar sağlık hizmetlerinde kalite kavramına büyük önem vermekte ve bu şekilde beklentileri gelişmektedir. Engelli bireyler açısından sağlık hizmetlerinde kalite kavramı normal bireylere göre daha önemli bir yere sahiptir. Zira engelli bireylerin sağlık kurumlarında geçirdikleri zaman, normal bireylere oranla çok daha fazladır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinde kalitenin artırılması en çok engelli bireyleri etkilemektedir. Bu çalışmada İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine başvuran engelli bireylerin hastane hizmet kalitesini nasıl değerlendirdiklerine yönelik anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, engelli vatandaşların Çiğli Bölge Hastanesinin genel hizmet kalitesini yüksek oranda iyi veya çok iyi olarak değerlendirdiği, araştırmada belirlenen hizmet düzeyleri bazında katılımcıların olumlu görüşlerinin yüksek olduğu, demografik veriler ile karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı, hizmet düzeyleri bazında herhangi bir hizmet düzeyinde yaşanan değişimin diğer hizmet düzeylerini de etkilediği görülmüştür. Bu doğrultuda hastane hizmet kalitesini bir bütün olarak değerlendirerek, ölçekte bulunan ifadelerin tamamında bundan sonra ki dönemde aynı düzeyde ve kalitede hizmete devam edilmesi gerektiği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The improvement of quality in health care is associated with many factors, such as the economic development of the country, changes in technology and the expectations of society. In the developed countries, societies attach great importance to the concept of quality in health care and thus improve their expectations. The concept of quality in health care in relation to disabled people has a more important place than normal people. Because when disabled people spend in health institutions, they are much more than ordinary people. For this reason, increasing the quality of Health Services has the greatest impact on disabled people. In this study, a survey was conducted to assess the quality of hospital service quality of Disabled Persons who applied Izmir Çiğli Regional Education hospital. According to the results of the research the overall service quality of the Çiğli Region hospital of the disabled citizens is Very high or very good, and the positive views of the participants on the basis of the research identified service Levels high. In this context, it was found that all statements on the scale in time should from now on serve at the same level and the same quality by assessing the quality of hospital service as a whole.