Çok tabakalı InGaN/GaN küresel kuantum noktasının elektronik ve optik özellikleri
Electronic and optical properties of multilayer InGaN/GaN spherical quantum dot
  1. Tez No: 572173
  2. Yazar: SAMİ ORTAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GÜLDESTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Quantum dot, density matrix, dielectric constant, donor impurity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, geniş uygulama alanına sahip çok tabakalı InGaN/GaN/InGaN/GaN kuantum noktasının elektronik ve optik özellikleri teorik olarak araştırılmıştır. Sayısal hesaplamalar etkin ku¨tle yaklaşımı altında sonlu farklar-shooting yöntemiyle yapılmıştır. Kuantum mekaniksel yaklaşımlarla doğrusal ve doğrusal olmayan optik özelliklerin gelen ışığın frekansına bağlılığı yoğunluk matris formalizmi kullanılarak elde edilmiştir. Çok tabakalı küresel kuantum noktasının taban durum-uyarılmış durumlar için enerji seviyeleri, verici safsızlığının bağlanma enerjileri, dielektrik sabitleri (bağıl dielektrik geçirgenlikleri), soğruma katsayısı ve kırılma indis değişimleri incelenmiştir. Hesaplama sonuçlarından, bağlanma enerjisinin ve optik özelliklerin kuantum nokta boyutlarına ve safsızlığa güçlü bir şekilde bağlı olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Kuantum nokta, yoğunluk matrisi, dielektrik sabiti, verici safsızlığı
Özet (Çeviri)
In this study, the electronic and optical properties of multilayered InGaN/GaN/InGaN/GaN quantum dot which have wide applications, have been theoretically investigated. The numerical calculations have been performed using nite di erences-shooting method within framework of the e ective mass approximation. The photon energy-dependence of the linear and nonlinear optical properties have been obtained by using density matrix formalism under quantum mechanical approach. The energy levels of multilayered quantum dot for ground state-excited state, the binding energy of donor impurity, the dielectric constants (relative dielectric permittivities), absorption coecient and refractive index changes have been investigated. The calculation results show that the binding energy and the optical properties strongly depend on the quantum dot sizes and impurity.