Şefaatli ve yöresi ağzı
Şefaatli and region mouth
- Tez No: 572216
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: ağız, ses, Şefaatli, şekil, mouth, voice, Şefaatli, figüre
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmanın amacı Şefaatli ve yöresi ağzını tespit etmektir.“Şefaatli ve Yöresi Ağzı”isimli çalışmada ilk olarak Şefaatli ve yöresinin fiziki, coğrafi ve etnik yapısı hakkında bilgiler verildi. İnceleme bölümünde tespit edilen metinler, ilk olarak transkribe edildi, ses (fonetik) ve şekil (morfolojik) özellikleri bakımından incelendi. Bölgenin standart dilden farklılıkları ortaya konmaya çalışıldı ve meydana gelen değişiklikler belirtildi. Bölge ağzının karakteristik dil özellikleri hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Sonuç bölümünde bölge ağzının karakteristik dil özellikleri maddeler haline getirildi. Bu maddelerde verilen dil özellikleri ile ilgili bölge ağzından örnekler verdik ve mukayeseler yaptık. Sözlük kısmında bölgeye has kelimeler verildi ve ayrıca metinlerde bulunmayan kelimelerde verilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the mouths of the intercessory and the local. Firstly, the information about the physical, geographical and ethnic structure of Şefaatli and its region was given in the work entitled“Şefaatli and Regional Dialects”. The texts identified in the review section were first transcribed and examined for their phonetic and morphological characteristics. In the figure information section, the shape features in the region texts are determined. The standard differences of the region were tried to be revealed, and the changes that took place were mentioned. Comprehensive information on the characteristic language characteristics of the region's mouth was given. In the conclusion section, the characteristic language characteristics of the region mouth were made into materials. These characteristics were compared with the language characteristics of the Oguz tribe who lived in Anatolia and information about the historical development of the region's mouth was given. In the dictionary part, words were given to the region and also tried to be given in the words which are not found in the texts.