Lise öğrencilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerine etkisi
The effect of high school students 'attitudes on physical education course on healthy life style behaviors
- Tez No: 572233
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİSEM DEMİRDÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Davranış, Sağlıklı yaşam, Tutum, Attitude, Behavior, Healthy life, Physical education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, farklı okul türlerinde öğrenim gören lise öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumların sağlıklı yaşam biçimi davranışı üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. İnsanın yapısı gereği bir olaya karşı duygu ve düşüncesi, ilerde yapacağı davranışları etkilemektedir. Bu araştırmada da tutumların davranış biçimlerine olan etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Çorum ilinde öğrenim gören lise öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 1143 kadın ve 873 erkek olmak üzere 2016 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır. Anket içerisindeki bölümlerin ilkinde demografik özellikleri öğrenmek üzere araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu', ikinci bölümde Güllü ve Güçlü (2009) tarafından geliştirilen 'Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği' ve son bölümde ise Bahar ve diğ. (2008) tarafından geliştirilen 'Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranış Ölçeği II' yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS programı yardımı ile %95 güven düzeyinde test edilmiştir ve anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Yapılan normallik testleri neticesinde, veriler normal dağılımdan geldiğinden T-Testi ve Anova testi yapılmıştır. Aynı zamanda beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerine etkisine korelasyon ve regresyon testleri ile bakılmıştır. Araştırmamızın sonucunda beden eğitimi dersine yönelik tutumların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile anlamlı bir farklılık göstermesi ve beden eğitimi dersine ilişkin tutumların sağlıklı yaşam davranışlarının gelişmesinde büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özelliklerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumlarında ve sağlıklı yaşam davranışlarında büyük etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, is applied fort he impact of the attitude of different high school students related to physical education on healthy lifestyle behaviours. Naturally, human beings feelings and opinions to a situation olso impact their future behaviours. In this study, it is researched the impacts of attitudes on behaviours. The Universe of the study consist of high school students in Çorum. 1143 women and 873 men have joined the study as voluntarily. A questionnaire consisting of 3 sections was used as a data collection tool. In the questionnaire the first part is ''Personal Information Form'' to learn the demographic properties; the second part is ''The scale of Attitude to Physical Education'' developed by Güllü and Güçlü (2009) and the last part is ''The Scale of Healthy Lifestyle Behaviour II'' developed by Bahar and her friends (2008). The gathered data is tested by SPSS program with %95 accuracy and mentioned the significance level as 0,05. After normality tests, because the data was distributed normally, T-test and Anova test was applied. Also, it has been taken in hand the attitude of high school students related to physical education on healthy lifestyle behaviours by Correlation and Regression Tests. The result of the study, it is seen that there is a signicant difference in impact of the attitude of high school students related to physical education on healthy lifestyle behaviours and there is a great impact to develope the attitude of high school students related to physical education on healthy lifestyle behaviours. It is seen that student demographic properties, joined the study, have a great impact on the attitude related to physical education and impact on healthy lifestyle behaviours.