Ortaokul ve lisede öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları ile beslenme alışkanlıklarının incelenmesi (Giresun Çamoluk örneği)
Investigation of secondary and HİGH school students' attitudes towards physical education and sport lesson and nutritional habits (Giresun Çamoluk sample)
  1. Tez No: 754960
  2. Yazar: AHMET HAKAN ONAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, Beslenme, Tutum, Physical Education and Sport, Nutrition, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ortaokul ve lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersi ile beslenme tutumlarını belirlemek ve ikisi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın gerçekleştirilmesi için Giresun/Çamoluk'ta ortaokul ve lise kademesinde eğitim-öğretim gören yaş ortalaması 14 olan 84 (%48) kız ve 89 (%43) erkek toplam 173 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışma kapsamında katılımcılara çalışma ve anket hakkında bilgi verilmiştir. Katılımcılara sırasıyla Kişisel Bilgiler Formu, Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği (BETÖ), Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS for Windows (23.0) istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Ayrıca değişkenlerin ilişki düzeylerinin belirlenmesinde Pearson-Korelasyon testi uygulanmıştır. İstatiksel anlamlılık düzeyi (p < 0.05) olarak kabul edilmiştir. Beden Eğitimi Tutum Ölçeği (BETÖ) skoru ortalaması kızların 156.41 ± 14.4 olarak bulunurken erkeklerin skor ortalaması 160.53±12.8 olarak kızlara oranla daha yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) skoru ortalaması kızların 77.56 ± 10.4 olarak bulunurken erkeklerin skoru ortalaması 78.85 ± 8.6 olarak kızlara oranla daha yüksek bulunmuştur (p < 0.05). BETÖ toplam puanının, SBİTÖ toplam puanı arasında (r= .388**, p < 0.01) orta düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, okul türüne göre beden eğitimi ve spor tutumu genel puan ortalamasında ortaokulun liseye göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Beden eğitimi ve spor dersi tutumu ile sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeğinde erkeklerin kızlara oranla daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda beden eğitimi ve spor dersi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının arasında pozitif yönde ilişki olduğunu söylenebilir. Böylece beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutum iyileştikçe sağlıklı beslenmeye yönelik tutum da iyileşmektedir. Mevcut sonuçlar muhtemel bir etki analizine kapı aralamaktadır. Ayrıca beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutum ile beslenme alışkanlığı arasında olan pozitif ilişki, muhtemel bir yapısal eşitlik modellemesi çalışmasına da fırsat tanımaktadır. Bu sebeple gelecekte daha büyük ve temsil gücü daha yüksek veri grupları ile yapılacak olan çalışmaların faydalı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the examine the secondary and high school students' attitudes towards physical education and sport lesson and nutritional habits. Also, exploring the relation between these two variables. A total of 173 students, 84 (48%) girls and 89 (43%) boys, with an average age of 14 years old, who were studying at secondary and high school levels in Giresun/Çamoluk, participated voluntarily to carry out the research. The participants were informed about the study and the questionnaire. Personal Information Form, Physical Education Lesson Attitude Scale (BETS), Attitude towards Healthy Eating Scale (SBIÖ) were applied to the participants, respectively. The analysis of the obtained data was made using the SPSS for Windows (23.0) statistical package program. Independent sample t-test was used for comparison between groups. Further, Pearson-Correlation test was applied to determine the correlation levels of the variables. Statistical significance level was accepted as (p < 0.05). While the mean score of the Physical Education Attitude Scale (BETS) was 156.41 ± 14.4 for the girls, the mean score for the boys was 160.53 ± 12.8, which was higher than the girls (p < 0.05). While the mean score of the Attitudes towards Healthy Eating Scale (SBIAS) was found as 77.56 ± 10.4 for girls, the mean score for boys was found as 78.85 ± 8.6, which was higher than girls (p < 0.05). A moderately significant correlation was found between the total score of BEÖ and the total score of SBIT (r= .388**, p < 0.01). As a result, it has been discovered that secondary school is better than high school in terms of physical education and sports attitude general score according to school type. It has been found that boys are better than girls in the scale of attitude towards physical education and sports lessons and healthy eating. Therefore, it can be said that there is a positive relationship between physical education and sports lessons and healthy eating habits. Thus, as the attitude towards physical education and sports lessons improves, the attitude towards healthy nutrition also improves. The present results open the door to a possible impact analysis. Additionally, the positive relationship between the attitude towards physical education and sports lessons and nutritional habits provides an opportunity for a possible structural equation modeling study. So, we can bring forward the argument that future studies with larger and more representative data will be beneficial.