Hematoloji ve onkoloji hastalarında yoğun bakım ihtiyacını etkileyen faktörlerin değerlendirilme
Evaluation of factors affecting the need for intensive care in hematology and oncology patients
  1. Tez No: 572234
  2. Yazar: ÇİĞDEM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE NEŞE YARALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik ve non-hematolojik malignensi, çocuk yoğun bakım ünitesi, prognoz, Hematologic and non-hematological malignancy, pediatric intensive care unit, prognosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş: Kanser tanı ve tedavisinde meydana gelen gelişmeler, malign hastalığa sahip çocukların sağ kalım oranlarının artmasına neden olmuşsa da halen mortalitenin önemli nedenlerinden biri olmaya devam etmekte ve birçok akut ve uzun dönem komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Agresif kemoterapi uygulamaları, bağışıklık sistemindeki zayıflıklara bağlı artan enfeksiyonlara ve diğer sistemleri etkileyen komplikasyonlara yol açarken çocuk yoğun bakım ünitelerine (YBÜ) yatışların da artmasına neden olmuştur. Kanser hastalarının yoğun bakım ihtiyacı tüm çocuk yoğun bakım ünitesi yatışlarının %3-8'ini oluşturmaktadır. Çalışmamızda hastanemiz yoğun bakım ünitesine kabul edilen hematolojik ve onkolojik maligniteli hastaların demografik verileri, klinik bulguları ile yoğun bakım yatışını etkileyen prognostik faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Metot: Haziran 2013 – Aralık 2018 tarihleri arasında SBÜ Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine yatışı yapılan 28 gün-18 yaş aralığındaki hematolojik ve non-hematolojik malignensi tanılı hastalar çalışmamıza dahil edildi. Demografik, klinik, laboratuvar ve tedavi özellikleri ile YBÜ'ndeki sağ kalımları kaydedildi. Bulgular: Çalışma süresi içinde YBÜ'nde takip ve tedavi edilen hematolojik ve onkolojik kanser tanılı 158 hastanın 232 yatışı değerlendirildi. En sık izlenen kanser tipi 48 hasta (%30,4) ile ALL bulundu. İkinci sıklıkta santral sinir sistemi tümörü tanılı hastalarda YBÜ ihtiyacı geliştiği saptandı. Çalışmamıza dahil edilen 158 hastadan 89'u (%56,3) kaybedildi. Hematolojik ve non-hematolojik malignensi tanısı olan hastalar arasında mortalite hızı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. 10 yaş altındaki hastalarda özellikle 15-18 yaşları arasında olan hastalarda; hastanede yatarken YB ihtiyacı gelişen hastalarda, YBÜ'ne kabul öncesi solunum destek gereksinimi olan ve yatışının ilk 24 saatinde MV uygulanan veya inotropik destek gereksinimi olan hastalarda mortalitenin daha yüksek olduğu tespit edildi. Laboratuvar parametrelerinden mutlak nötrofil sayısı, trombosit sayısı, AST/ALT, üre, kreatinin, albumin, total ve direkt bilirübin, glukoz, LDH ve CRP düzeylerinin mortalite ile ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Hastalarımızın bir yıllık genel sağ kalım hızı %51,7 olarak bulundu. Bu hız hematolojik malignite tanılı hastalarda %50,4 iken non-hematolojik malignensili hastalarda %53 idi. Relaps ve/veya refrakterlik durumu ve organ disfonksiyon durumu mortalite üzerinde bağımsız risk faktörü olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although advances in the diagnosis and treatment of cancer have led to an increase in the survival rate of children with malignant disease, it is still one of the important causes of mortality and brings with it many acute and long-term complications. The applications of aggressive chemotherapy has resulted in increased infections due to weakness in the immune system and complications affecting other systems and, increased hospitalization in pediatric intensive care units (ICU). Intensive care needs of cancer patients constitute 3-8% of all pediatric intensive care unit hospitalizations. In our study, we aimed to evaluate the demographic data, clinical findings and prognostic factors affecting hospitalization in the intensive care unit of the patients with hematological and oncological malignancy admitted to our hospital. Method: Between June 2013 and December 2018, patients were included in our study between 28 and 18 years of with hematological and non-hematological malignancy who were hospitalized in the Pediatric Intensive Care of University of Health Sciences Ankara Pediatric and Hematology Oncology Training and Research Hospital. Demographic, clinical, laboratory and treatment characteristics and survival in ICU were recorded. Results: During the study period, 232 hospitalization of 158 patients with hematological and oncological cancer who were followed up and treated in ICU were evaluated. The most common type of cancer was ALL with 48 patients (30.4%). Secondly, the increasing of ICU requirement in patients with central nervous system tumor has been detected. 158 patients included in our study, 89 (56.3%) died. There was no statistically significant difference between the patients with hematological and non-hematological malignancy in terms of mortality rate. In patients under 10 years of age, especially in patients between the ages of 15 and 18 years of age, it was found that patients who developed intensive care unit need to have respiratory support before admission to the intensive care unit and who had undergone MV in the first 24 hours of hospitalization or who needed inotropic support. Absolute neutrophil count, platelet count, AST / ALT, urea, creatinine, albumin, total and direct bilirubin, glucose, LDH and CRP levels were found to be related to mortality. Conclusion: The overall survival rate of our patients is 51.7%. This rate was 50.4% in patients with hematological malignancy and 53% in non-hematological malignancies. Relapse and/or refractoriness and organ dysfunction status have been detected as independent risk factors for mortality.