Lise öğrencilerinin sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi parametreleri ile beden eğitimi dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between high school students' health-related physical fitness report parameters and their attitudes towards physical education course
  1. Tez No: 592751
  2. Yazar: VEYSEL TABUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Tutum, Sağlıkla İlgili Fiziksel Uygunluk Karnesi, Lise Beden Eğitimi, Physical Education, Attitude, Health-Related Physical Fitness Report, Higt School Physical Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Araştırma, liselerde öğrenim gören kadın ve erkek öğrencilerin sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi (SİFUK) parametreleri ile beden eğitimi ve spor (BES) dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Adana ili Karaisalı ilçesinde bulunan lise 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri, örneklemini ise Adana ili Karaisalı ilçesinde bulunan Karaisalı Anadolu Lisesi ve Karaisalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri oluşturmuştur (304 kadın, 186 erkek). Araştırmada veri toplamak amacı ile kişisel bilgi formu, SİFUK parametreleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, şınav, mekik ve otur uzan esneklik ölçümü) ve beden eğitimi ve spor tutum ölçeği (BESTÖ) kullanılmıştır. Öğrenci BES dersi tutumlarının belirlenmesi için Demirhan ve Altay tarafından 2001 yılında geliştirilen 12 maddesi olumlu, 12 maddesi olumsuz olmak üzere toplamda 24 maddeden oluşan BES dersi tutum ölçeğinden yararlanılmıştır. Ölçekten maksimum 120 puan, minimum 24 puan alınabilmektedir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.93, ölçüt geçerliği katsayısı 0.83' tür. Araştırma verilerinin analizinde MannWhitney U, Kruskal-Wallis ve Spearman's Rank Order Korelasyon testleri kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; cinsiyet açısından, öğrencilerin BES dersine yönelik tutumlarının erkek öğrenciler lehine istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p< .05). Kadın ve erkek öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf seviyelerine göre; BES dersi tutumlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p> .05). Kadın öğrencilerin sağ esneklik, sol esneklik, esneklik değerleri ve şınav sayıları ile BES dersi tutumları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p< .05). Boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kitle indeksleri (BKİ) ve mekik testi değerlerinin BES dersi tutumu ile ilişkisi bulunmamıştır (p> .05). Erkek öğrencilerin tüm sınıf seviyeleri için mekik ve şınav sayıları ile BES dersi tutum puanları arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur (p< .05). BKİ değerleri ile BES tutum puanları arasında bir ilişki bulunmamıştır (p> .05). Lise 1. sınıf öğrencilerinin vücut ağırlıkları ile BES dersi tutumları arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuş (p< .05), ancak boy uzunlukları, sağ esneklik, sol esneklik ve esneklik değerlerinin BES dersi tutumu ile ilişkisi bulunmamıştır (p> .05). Lise 2. sınıf erkek öğrencilerin vücut ağırlıkları, boy uzunlukları, sağ esneklik, sol esneklik ve esneklik değerlerinin BES dersi tutumu ile ilişkisi bulunmamıştır (p> .05). Lise 3. sınıf erkek öğrencilerinin sağ esneklik, sol esneklik ve esneklik değerlerinin BES dersi tutumu ile pozitif yönde ilişkisi bulunmuş (p< .05), ancak boy uzunlukları ve vücut ağırlıklarının BES dersi tutumu ile ilişkisi bulunmamıştır (p> .05). Sonuç olarak öğrencilerin cinsiyetleri ile BES dersi tutumları arasında erkek öğrenciler lehine anlamlı ilişki olduğu, kadın ve erkek öğrencilerin bazı SİFUK parametreleri ile BES dersi tutumu arasında anlamlı ilişki olduğu, öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf seviyelerine göre BES dersi tutumları arasında anlamlı ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between the attitudes of male and female high school students towards physical education course and physical fitness report card parameters. The content of the research was be the 9th, 10th and 11th grade students in Karaisali district of Adana province. The sample of the research was be the 9th, 10th and 11th grade students of Karaisalı Anatolian Technical and Vocational High School and Karaisalı Anatolian High School in Karaisalı (304 women; 186 men). Personal information form, health-related physical fitness report card parameters and student physical education and sports lesson attitude scores were used in the study. The measure students attitudes twenty four point attitude scale developed by Demirhan and Altay (2001) was utilized. The highest score that can be obtained from the scale is 120 and the lowest is 24. The Cranbach Alpha reliability coefficient is 0.93 and the criterion validity coefficient is 0.83. MannWhitney U, Kruskal-Wallis and Spearman's Rank Order Correlation tests were used in the analysis of the research data. As a result of the analysis; In terms of gender, students' attitudes towards physical education and sports lesson were found to be statistically significant in favor of male students (p< .05). According to the class levels of male and female students; there was no significant difference in the attitudes of physical education lesson (p> .05). A significant relationship was found between female students' attitudes towards physical education lesson and right flexibility, left flexibility, flexibility values and push-up numbers (p< .05). Height lengths, body weight, body mass index and sit-ups test values were not significantly correlated with physical education lesson attitude (p> .05). There was a positive correlation between the number of sit-ups and push-ups for all grade levels of male students and attitude points of Physical Education course (p .05). A significant negative correlation was found between body weight and attitudes of physical education course of high school 1st grade students (p .05). Body weights, Height lengths, right flexibility, left flexibility and flexibility values of second year high school male students were not correlated with physical education attitude (p> .05). Right flexibility, left flexibility and flexibility values of high school 3rd grade male students were positively correlated with physical education lesson attitude (p .05). As a result, there is a significant relationship between students gender and SIFUK parameters and their attitudes towards physical education and sports lesson, but there was no significant relationship between physical education and sports lesson attitudes according to the students class levels.