İkinci mertebeden dağıtılmış gecikmeli argümentli neutral diferansiyel denklemlerin salınımlı davranışları
Oscillation behaviour of the second order distributed delay neutral differential equations
  1. Tez No: 572317
  2. Yazar: ŞERİFE CABİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAKİZE TEMTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Salınım, Salınımsızlık, Salınımlı Çözümler, Neutral Diferensiyel Denklem, Oscillation, Nonoscillation, Oscillating Solutions, Neutral Differential Equations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, ikinci mertebeden neutral diferansiyel denklemlerin çözümlerinin salınımlı ve salınımsız davranışları incelenecektir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, temel tanım ve kavramlara yer verilecektir. İkinci bölümde, birinci mertebeden diferensiyel eşitsizlikler ile ikinci mertebeden diferensiyel denklemlerin karşılaştırıldığı yeni karşılaştırma teoremleri ele alınacaktır. Üçüncü bölümde, ikinci mertebeden sublineer neutral terimli lineer olmayan diferensiyel denklemleri lineer denklemlere indirgeyerek çözümlerinin salınımlılığı için yeni kriterler ele alınacaktır. Son olarak dördüncü bölümde, ikinci mertebeden forced neutral diferensiyel denklemin salınımlılığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, we is deal with oscillatory and nonoscillatory behavior of solutions of the second order neutral differential equations. This thesis consists of four chapters. In the first chapter, it is given the basic concepts. In the second chapter, we is deal with new comparison theorems in which we compare the second order equation with the first order differential inequalities. In the third chapter, we are concerned with some new criteria for the oscillation of solutions of second order nonlinear differential equations with a sublinear neutral term by reducing the equation to a linear one. Finally in the fourth chapter, we is deal with to study oscillation of a forced second order neutral differential equation.