Anonim ortaklığın borca batıklık nedeniyle iflâsı ve iflâsın konkordato yoluyla önlenmesi
Bankruptcy due to over-indebtedness of corporation and preventing bankrupcy through composition with creditors
- Tez No: 572350
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim ortaklıklarda borca batıklık, anonim ortaklık, borca batıklık, iflâs, konkordato, iflâsın ertelenmesi, Over-indebtedness in corporation, corporation, over-indebtedness, bankruptcy, composition with creditors, postponement of bankruptcy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Anonim ortaklıklar, ülke ekonomisinde önemli yere sahiptir. Diğer ticaret ortaklıkları ile karşılaştırıldığında, daha geniş bir çevreyi ilgilendirmektedirler. Bu kadar geniş bir çevreyi etkileyen anonim ortaklığın, mali durumunun bozulması önemli sorunlara sebep olur. Borca batıklık durumu da sermaye kaybı gibi, anonim ortaklığın mali durumunun bozulması anlamına gelmektedir. Borca batıklık durumuna ilişkin temel düzenleme Türk Ticaret Kanunu'nun 376. maddesinde yer almaktadır. Bu çalışmada, anonim ortaklıkların borca batıklık durumunun tespit edilmesinin ve sonuçlarının hukuki yönleri ile açıklanarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, borca batıklık kavramı, borca batıklık durumunun benzer kavramlardan farklılığı, borca batıklık durumunun tespiti ile borca batıklık durumunun sonuçları incelenmeye başlanacaktır. Bununla birlikte birinci bölümde borca batıklık bildiriminin hukuki sonuçları incelenecektir. Bu çerçevede, ilk olarak borca batıklık durumuna bağlanan en ağır sonuç olarak iflâs durumu ele alınacaktır. ikinci olarak, iflâsın açılmasına yer olmadığı durumuna yer verilecektir. Borca batıklık durumunda konkordato müessesesi de düzenlenmiştir. Son olarak bu bölümde mülga iflâsın ertelenmesi ve konkordato müessesi de genel hatları ile açıklanmaya çalışılacaktır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, mülga iflâsın ertelenmesi kurumu ile iflâsın konkordato yoluyla önlenmesi karşılaştırmalı olarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Corporation have an important place in the national economy. Compared to other trade partnerships, they concern a wider environment. The deterioration in the financial situation of the corporation that affects such a large environment causes significant problems. Over-indebtedness like capital loss, implies a deterioration in the financial situation of the corporation, The basic regulation on over-indebtedness, is included in Article 376 of the Turkish Code of Commerce. In this study, it is aimed to determine over-indebtedness of the corporation companies and to evaluate the results by explaining the legal aspects. Our study consists of two parts. In the first part, the concept of Over-indebtedness, differentiation of over-indebtedness from the similar concepts, identification of over-indebtedness and the results of the over-indebtedness will be started to be analysed. Besides the legal consequences of submitting over-indebtedness will be examined. In this context, the bankruptcy situation will be considered as the most severe result, which is firstly linked to the over-indebtedness. Secondly, we will examine the case that court decrees that bankruptcy is denied. In the case of over-indebtedness, the composition with creditors institution is also regulated. Finally, in this context, try to explain postponement of bankruptcy which was abolished in Turkish law and composition with creditors in general. In the two section, preventing bankruptcy through composition with creditors will be examined comparatively with the regulations on the postponement of bankruptcy which was abolished in Turkish law.