Tedavisiz gerileyen prematüre retinopatili olgularla prematüre retinopatisi gelişmeyen prematüre olguların göz bulgularının değerlendirilmesi
The evaluation of ocular findings in prematures who had retinopathy of prematurity that regressed without treatment and in prematures who had no retinopathy of prematurity
- Tez No: 572397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, prematüre retinopatisi, refraktif durum, optik koherens tomografi, maküla, retina sinir lifi kalınlığı, koroid kalınlığı, Prematurity, retinopathy of prematurity, refractive state, optical coherence tomography, macula, retinal nerve fiber thickness, choroidal thickness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Tedavisiz gerileyen prematüre retinopatili (PR) olgularla, PR gelişmeyen prematüre olguların geç dönem refraktif kusurlarının, göz ön ve arka segment bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Ağustos 2009 ile Aralık 2014 arasında prematüre doğum öyküsü olan ve PR takipleri Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapılan, çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun, 5-10 yaş arasında 56 olgunun 112 gözünün bulguları dosyalarından geriye dönük tarandı. Her iki gözü de ortalama 45 hafta ve üzerinde tedavisiz gerileyen PR'li olgular grup 1, PR gelişmeyen olgular grup 2 olarak iki gruba ayrıldı. Tüm olguların refraksiyon, düzeltilmiş en iyi görme keskinliği (EDGK), göz içi basıncı (GİB), aksiyel uzunluğu (AU), maküla, peripapiller retina sinir lifi (RSLT) ve koroid kalınlıkları incelendi. Biyomikroskopik ön ve arka segment muayeneleri ve şaşılık durumları kayıt edildi. Bulgular: Tedavisiz gerileyen PR'li olguların tamamı hafif PR (evre 1 veya“artı”hastalığın eşlik etmediği evre 2) idi. Gruplar istatistiksel olarak doğum haftası (DH), doğum ağırlığı (DA), son muayene yaşı ve olgu sayısı bakımından benzerdi. Tedavisiz gerileyen PR'li olgular ile PR gelişmeyen olguların sferik ekivalan (SE), miyopik, hipermetropik ve astigmatik refraksiyon değeri, ametropi, ambliyopi oranı, GİB ve AU'ları da istatistiksel olarak benzer tespit edildi. Grupların ortalama EDGK'ları benzer olup grup 1'de 0,98±0,07, grup 2'de 0,98±0,05 idi (p=0,716). Şaşılık oranı grup 1'de %10,3, grup 2'de %14,8 idi. Bu değerler arasında istatistiksel fark saptanmadı (p=0,70) ve ezotropya dominant tipti. Grup 1 ve grup 2'deki olguların merkezi fovea (246,09±26,45; 231,19±17,84) ve santral maküla kalınlıklıkları (281,43±19,28; 274,63±15,25) arasında istatistiksel anlamlı fark olup, grup 1'deki olguların merkezi fovea ve santral makülaları daha kalındı (p=0,001; p=0,042). Doğum haftası ve doğum ağırlığı ile merkezi fovea ve santral maküla kalınlığı arasında negatif yönlü istatistiksel anlamlı ilişki tespit edildi. Grup 1'deki olguların nazal RSLT kalınlıklarının grup 2 'deki olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede ince (p=0,006), temporal RSLT kalınlıklarının ise istatistiksel olarak anlamlı derecede kalın olduğu izlendi (p=0,001). Grup 1'deki olguların grup 2'deki olgulara göre ortalama subfoveal ve nazal koroid kalınlıkları istatistiksel anlamlı derecede inceydi (p=0,019; p=0,017). Doğum haftası ve doğum ağırlığı ile RSLT ve koroid kalınlıkları arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Maküla, RSLT ve koroid kalınlıkları ile EDGK arasında istatistiksel anlamlı ilişki tespit edilmedi. Tartışma ve Sonuç: Tedavisiz gerileyen PR'li ve PR gelişmeyen prematüre olgularda ciddi görsel bozukluk yoktu. Tedavisiz gerileyen PR'li olguların OKT ile değerlendirilen maküla, RSLT ve koroid parametrelerinde kalıcı etkiler görüldü. Ancak görme keskinliği ile ilişki tespit edilmedi. Yapısal değişikliklerin klinik önemini ve görme keskinliği ile ilişkisini daha iyi anlamak için geniş hasta sayıları ile yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Retrospective evaluation of long term refractive outcome, anterior and posterior segment findings of preterm infants with spontaneus regression retinopathy of prematurity and without retinopathy of prematurity (ROP). Materials and Methods: The data of 112 eyes of 56 patients between the ages of 5-10 years who had a premature birth between August 2009 and December 2014 and who were followed up at the Department of Ophthalmology of Uludağ University Medical Faculty were examined retrospectively. Patients were divided into two groups with ROP who spontaneus regressed on average 45 weeks or more were as group 1 and group 2 without ROP. Refraction, best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP), axial length (AL), macular, peripapillary retinal nerve fiber thickness (RNFL) and choroidal thickness were evaluated in all cases. Biomicroscopic anterior and posterior segment examinations and strabismus were recorded. Results: All of the cases with spontaneus regression were mild PR (stage 1 or stage 2 without“plus”disease). The groups were statistically similar in terms of birth week (DH), birth weight (DA), final examination age and number of cases. Spherical equivalent (SE), myopic, hypermetropic and astigmatic refractive error, ametropia, amblyopia ratio, IOP and AL were also found to be statistically similar in patients with spontaneous regressed ROP and those without ROP. The mean BCVA of the groups was similar and was 0.98 ± 0.07 in group 1 and 0.98 ± 0.05 in group 2 (p = 0.716). Strabismus rates were 10.3% in group 1 and 14.8% in group 2. There was no statistical difference between these values (p = 0.70) and esotropia was the dominant type. There was no statistically significant difference between central foveal (246,09±26,45; 231,19±17,84) and central macular thickness (281,43±19,28; 274,63±15,25) in group 1 and group 2. Central fovea and central macules were thicker in group 1 (p = 0.001; p = 0.042). A statistically significant negative correlation was found between gestational age and birth weight and central foveal and central macular thickness. The nasal RNFL thickness of the patients in group 1 was found to be statistically significantly thinner (p = 0.006) than those in group 2, whereas the temporal RNFL thicknesses were statistically significantly thicker (p = 0.001). The mean subfoveal and nasal choroidal thickness of the patients in group 1 was found to be statistically slim (p = 0.019; p = 0.017). No significant relationship was found between RNFL and choroidal thickness at birth week and birth weight. There was no statistically significant relationship between macular, RNFL and choroidal thickness and BCVA. Discussion and Conclusion: There was no significant visual impairment in the premature cases with and without PR who with spontaneus regression retinopathy of prematurity. Permanent effects on macular, RNFL and choroidal parameters evaluated by OCT were observed in patients with spontaneus regression retinopathy of prematurity. However, there was no correlation with visual acuity. Prospective studies with large numbers of patients are needed to better understand the clinical significance of structural changes and their relationship with visual acuity.