Doğumsal dakriyosistosel: Klinik özellikler ve tedavi sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Congenital dacryocystocele: Retrospective evaluation of clinical features and treatment results
- Tez No: 572396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YALÇINBAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğumsal dakriyosistosel, buruniçi kist, sondalama, kist açılması, Congenital dacryocystocele, intranasal cyst, probing, cyst marsupialization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Doğumsal dakriyosistoselli hastaların klinik özellikleri ve tedavi sonuçlarını gözden geçirmek. Gereç ve Yöntem: Ocak 1999 - Ağustos 2018 arasında tedavi edilen doğumsal dakriyosistoselli hastaların tıbbi kayıtları gözden geçirildi. Hasta yaşı, cinsiyeti, başvuru bulguları, tedavi yöntemi ve sonuçları, komplikasyonlar ve izlem süresi kaydedildi. Tıbbi verileri veya izlem süresi yetersiz olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışma 39'u kız (%72,3), 15'i erkek (%27,7) toplam 54 hastayı (ortanca ve ortalama yaşları: 33,5 ve 56 gün; veri aralığı: 2-390 gün) içerdi. Dakriyosistosel 8 hastada (%15) bilateraldi (toplam, 62 göz). Başvuru sırasında 31 gözde (%50) akut dakriyosistit vardı. Onbeş göz (%24) konservatif yaklaşımla (lakrimal masaj ve antibiyotikli damla) düzeldi, 47 göz (%76) cerrahi tedavi gerektirdi. Buruniçi muayene yapılan 47 gözün 40'ında (%85) nazolakrimal kanal kisti vardı. Cerrahi tedavi lakrimal sondalama (6 göz), sondalama ve buruniçi kist açılması (39 göz), eksternal dakriyosistorinostomiyi (2 göz) içerdi. İki gözde (%4) nazolakrimal tıkanıklık nüksetti ve ikincil bir cerrahi tedavi gerektirdi. Ortalama izlem süresi 38 aydı (veri aralığı: 1 - 162 ay). Tartışma ve Sonuç: Doğumsal dakriyosistosel sıklıkla buruniçi nazolakrimal kanal kistiyle birlikte görülür ve akut dakriyosistitle komplike olur. Dakriyosistosel bazen konservatif yaklaşımla iyileşmekle birlikte, sıklıkla cerrahi tedavi gerektirir. Lakrimal sondalama ve kist açılmasından sonra tıkanıklık nüksü veya komplikasyon seyrektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To review the clinical features and treatment results of patients with congenital dacryocystocele. Materials and Methods: The medical records of patients with congenital dacryocystocele who were treated between January 1999 and August 2018 were reviewed. Recorded data included patient age, gender, clinical findings, treatment methods and results, complications, and the duration of follow-up. Patients with inadequate medical data or follow-up were excluded. Results: The study included 54 patients (median and mean age: 33,5 and 56 days; range: 2-390 days) of whom 39 were female (72,3%) and 15 were male (27,7%). Dacryocystocele was bilateral in 8 (%15) patients (n=62 eyes). At presentation acute dacryocystitis was present in 31 eyes (50%). Dacryocystocele resolved with conservative management (lacrimal massage and antibiotics) in 15 eyes (24%) while 47 eyes (76%) required surgical treatment. Forty of 47 eyes (%85) in which an intranasal examination was performed had an intranasal cyst. Surgical procedures included lacrimal probing (45 eyes), intranasal cyst marsupialization (39 eyes), external dacryocystorhinostomy (2 eyes). Nasolacrimal duct obstruction recurred in 2 eyes (%4) and required secondary surgery. The mean follow-up was 38 months (range: 1-162 months). Discussion: Congenital dacryocystocele is frequently associated with intranasal nasolacrimal cyst and complicated by acute dacryocystitis. Although responding to conservative management sometimes, most dacryocystocele require a surgical treatment. Recurrences of nasolacrimal obstruction or complications following lacrimal probing with cyst marsupialization are rare.