Kötüleme yoluyla haksız rekabet
Unfair competition through disparagement
- Tez No: 572415
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız rekabet, Kötüleme, Rekabet, Unfair competition, Vilification, Competition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yer alan haksız rekabet halleri, rekabet ortamının bozulması neticesinde oluşmaktadır. Haksız rekabet düzenlemelerinin amacı, dürüst ve bozulmamış rekabet ortamının sağlanması, rakiplerin birbirine karşı korunması, tüketicilerin menfaatleri ve ekonominin devamlılığının sağlanmasıdır. Çalışmamızın konusu olan haksız rekabet hallerinden kötüleme ( TTK m.55/1.a.1 ), Yargıtay ve Reklam Kurul Kararları eşliğinde incelenmiştir. Kötüleme eylemi, başkasının, mallarını, iş ürünlerini, faaliyetlerini, fiyatlarını veya ticari işlerini yanlış yanıltıcı veya gereksiz yere incitici beyanlar ile gerçekleşmektedir. Kötüleme, ticari yaşamda sıkça rastlanılan bir haksız rekabet halidir. Genel itibariyle, haksız rekabet hallerinin özünde kötüleme yer almaktadır. Başka bir ifade ile kötüleme, haksız rekabetin genel bir görünümünü oluşturmaktadır. Tez çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, rekabet ve haksız rekabet kavramları incelenmiş ve diğer yasal düzenlemelere ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Bunun yanında TTK 'da yer alan haksız rekabetin tanımı, amaç ve ilkeleri, koşulları da incelenmiştir. İkinci bölümde, kötülemenin kavramı, katılanlar yönünden tasnifi, unsurları, dürüstlük kuralına aykırılığın kötüleme ile olan ilişkisi, kötüleme içerikli diğer haksız rekabet halleri ve kötülemenin uluslararası hukuktaki düzenlemeleri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise çalışmamızın devamı niteliğinde olan kötüleme yoluyla haksız rekabete ilişkin öngörülen hukuki ve cezai yaptırımlar incelenmiştir. Haksız rekabete ilişkin birden fazla yasal düzenlemenin yer alması uygulanabilirliği açısından karışıklığa sebebiyet vermektedir. Bu nedenle haksız rekabete ilişkin mevcut düzenlemelerin tek bir kanun altında toplanması, uygulama ve haksız rekabetin önlenebilmesi açısından gerekli olduğu ve ayrıca, haksız rekabette kötülemenin yasal düzenlemelerde yer almasına rağmen, günlük yaşamda sıkça karşımıza çıkması, yasal düzenlemelerin ve yaptırımlarının yeterli olmadığı, bu nedenle idari ve cezai yaptırımların caydırıcılığının daha etkin hale getirilmesi sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unfair competition as defined in the Turkish Commercial Code No. 6102 occurs as a result of the deterioration of competition environment. The unfair competition regulations are intended to maintain a fair and uncorrupted competition environment, protect competitors from each other and, ensure the interests of consumers and the continuity of economy. This study focuses on the concept of disparagement as one of the instances of unfair competition (TCC, article 55/1.a.1), in company with the respective decisions of the Supreme Court of Appeals and Board of Advertisement. Action of disparagement happens when one delivers wrong, misleading or unnecessarily offending statements about the goods, business productions, operations, prices and commercial activities of others. Disparagement is one of the instances of unfair competition that frequently occurs in the business life. In general, disparagement is an inherent concept at the core of unfair competition. In other words, understanding of the concept of disparagement delivers an overview of unfair competition. Our thesis study consists of three chapters. In the first chapter, the concepts of competition and unfair competition are analyzed and, assessments are made in respect of other respective legal regulations. In addition, the definition, purpose and principles, and conditions of unfair competition as set forth under the TCC. In the second chapter, the following facts are assessed: the concept of disparagement, the classification ın terms of those ınvolving ın this action, the correlation between the contraction to the good faith and the concept of disparagement, other ınstances of unfair competition containing disparagement, and regulations on disparagement as per the respective international laws. And the thirth chapter handles with the legal and penal sanctions concerning unfair competition by means of disparagement, which is a follow-up topic of our study. The fact that there is more than one legal regulation concerning unfair competition cause confusion in respect of the applicability. Therefore, it is concluded that it is necessary that the current regulations concerning unfair competition should be gathered under a single law in order to clarify the enforcement and, prevent ınstances of unfair competition and, since disparagement frequently occurs in daily life although there are legal regulations on the concept of disparagement in respect of unfair competition, it is understood that these legal regulations and sanctions are not sufficient, and thus steps should be taken in order to make such administrative and penal sanctions more effective and deterrent.