Kocaeli ve Işık Üniversitesinde okuyan gençlerin tüketim alışkanlıkları bağlamında dergileri satın alma durumu
The situation of journal purchasing according to the consumption routines of youth people studying at Kocaeli and Işık University
- Tez No: 572423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKTÜRK YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İşletme, Journalism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketici, Dergi, Üniversite Gençleri, Consumption, Consumer, Magazine, Survey, Young University Student
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışma, devlet üniversitelerinden Kocaeli Üniversitesi ile özel üniversitelerden Işık Üniversitesinde öğrenim gören 18- 30 yaş aralığındaki gençlerin tüketim açısından dergileri satın alma durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli ili Umuttepe yerleşkesinde bulunan Kocaeli Üniversitesi ile İstanbul ili Sarıyer ilçesinde bulunan Işık Üniversitesinde öğrenim gören gençler oluşturmaktadır. Araştırmada yüz yüze veri toplanmış olup, 300 kişiyle anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) Windows 17. 0 programı kullanılarak analiz edilen veriler, % 95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde dergicilik olgusu ve ikinci bölümünde tüketim olgusu, tüketim kültürü ve tüketim toplumu bağlamında detaylı olarak ele alınmış; son bölümünde ise gençlerin dergileri satın alma eylemini ortaya koymak amacı ile yapılan anket uygulamasına yer verilmiştir. Araştırmanın sonucunda, ankete katılan Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin %55,3'ü 1500- 3000 arası bir gelire sahip olduğu, % 68,7'sinin dergi okuduğu, %51,5'inin ayda bir kere dergi satın aldığı, %34'ünün dergi seçiminde hiçbir faktörün etkisi altında kalmadığı ve %46,6'sının tüketici dergilerini tercih ettiği, %34'ünün ise boş zamanlarını değerlendirmek için dergi satın alma eyleminde bulundukları öğrenilmiştir. Işık Üniversitesinde ise ankete katılan öğrencilerin %49,3'ünün 3000 ve üzeri gelire sahip olduğu, % 72,7'sinin dergi okuduğu, %40,4'ünün ayda bir kere dergi satın aldığı, %36,7'sinin dergi seçiminde hiçbir faktörden etkilenmediği ve %32,1'inin tüketici dergilerini tercih ettiği, %28,4'ünün dünyadaki ve ülkemizdeki farklı alanlardaki gelişmeleri takip edebilmek için dergi satın aldıkları öğrenilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the situation of purchasing magazines in terms of consumption of young people between the ages of 18-30 studying at Kocaeli University, a state university and Işık University, a private university. The sample of the study consists of young people studying at Kocaeli University in Umuttepe Campus in Kocaeli Province and Işık University in Sarıyer District of Istanbul. Face-to-face data were collected and 300 people were surveyed on. In addition, the data analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 17.0 program were evaluated at a 95% confidence interval and 5% significance level. In the first part of the research, the phenomenon of journalism and in the second part of the phenomenon of consumption are discussed in detail in the context of consumer culture and consumer society; In the last section, a survey is carried out with the aim of revealing the action of young people to purchase magazines. As a result of the research, 55.3% of the students of Kocaeli University have an income between 1500-3000, 68.7% read magazines, 51.5% purchased magazines once a month, 34% were not influenced by any factors in the selection of journals and 46.6% preferred consumer magazines and 34% of them purchased magazines to evaluate their free time. In Işık University, 49.3% of the surveyed students have 3000 or more income, 72.7% read magazines, 40.4% buy magazines once a month, 36.7% were not influenced by any factors in the selection of journals, 32.1% preferred consumer magazines and 28.4% purchased magazines in order to follow developments in different areas in the world and in our country.