Finans sistemindeki likidite riski yönetiminde Merkezi Takas Kurumu'nun işlevi ve önemi: Takasbank örneği
The function and importance of central clearingin liquidity management in the finance system: Thecase of Takasbank (İstanbul Settlement and Custody Bank)
- Tez No: 572463
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liquidity Management, Asset Liability Management, Risk Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dünya genelinde artan küreselleşme eğilimi ile birlikte bankaların gerçekleştirmiş olduğu iş ve hizmetler çeşitlenmiştir. Ticari bankalar bu çeşitlenmeyi yeni ürünler ihraç ederek desteklemekte iken Takasbank, hizmet verdiği finansal piyasalarda sistemik riski azaltıcı ve yatırımcılara güven veren önlemler alarak sermaye piyasalarının küreselleşme eğilimlerine destek sağlamaktadır. Küresel piyasalardaki değişim ve çeşitlenmeden bankaların likidite yönetimleri de etkilenmiştir. Küreselleşen dünyada bankalar sadece kendi ülkelerindeki bankalar ile değil tüm dünya bankaları ile rekabet etme durumuna gelmiş ve karlılıklarını artırmak adına daha az getiri sağlayan likit varlıklar yerine, getirisi yüksek ancak likit olmayan varlıklara yönelmeye başlamışlardır. Getirisi ile birlikte riskleri de yüksek olan bu varlıklar, piyasaların krizler ile karşı karşıya gelmelerine sebep olmuştur. Bu noktada bankaların likidite yöneticilerinin daha az riskli ancak getirisi düşük likit varlıklar ile getirisi yüksek ancak risk oranı yüksek daha az likit varlıklar arasında karar vermeleri gerekmektedir. Bu çalışmamızda öncelikle bankacılıktaki aktif pasif yönetimi kısaca anlatıldıktan sonra ikinci bölümde, ticari bankalarda ve Takasbank'ta likidite yönetimi karşılaştırmalı biçimde izah edilmekte ve son bölümde ise likidite yönetiminde Takasbank'ın üstlendiği merkezi karşı taraf rolü açıklanmaktadır. Anahtar Kelimeler : Likidite Yönetimi, Aktif Pasif Yönetimi, Risk Yönetimi
Özet (Çeviri)
THE FUNCTION AND IMPORTANCE OF CENTRAL CLEARING IN LIQUIDITY MANAGEMENT IN THE FINANCE SYSTEM: THE CASE OF TAKASBANK (ISTANBUL SETTLEMENT AND CUSTODY BANK) ÖMER SELCEN With the increasing globalization trend around the world, banks' jobs and services have diversified. While commercial banks support this diversification by exporting new products, Takasbank supports the globalization trends of capital markets by taking measures that reduce systemic risk in the financial markets it serves and provides confidence to investors. Liquidity management of banks has also been affected by the change and diversification in global markets. In a globalized world, banks have not only been able to compete with banks in their own countries but also with all of the world banks, and instead of liquid assets that yield less in order to increase their profitability, they started to turn to higher yield but non-liquid assets. These assets, which have high risks together with their returns, caused the markets to face crises. At this point, the liquidity managers of the banks should decide between liquid assets with low return and less liquid assets with high return. In the first chapter, the asset and liability management in banking is explained by and large. Then the liquidty management is explained in commercial banking and Takasbank in a comparative manner. Then, in the third chapter, the central clearing role undertaken by Takasbank in liquidty risk management is elaborated.