Macaristan'daki çalışma ortamı ve Türk girişimciler
Working environment in Hungary and Turkish entrepreneurs
  1. Tez No: 572464
  2. Yazar: DUYGU AKKAYA MİŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRAK KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Macaristan, Türkler, Girişimcilik, Uluslararası Göç, Çalışma Ortamı, Hungary, Turks, Entrepreneurship, International Migration, Working Environment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Günümüzde, gelişmiş ve gelişmekte olan yabancı piyasalar, girişimcilere ve ülkelerinde yatırım yapmak isteyenlere büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu desteğin en büyük nedeni küresel dünyadaki güçlü rekabettir. Macaristan; ticaret yolları üzerinde bulunması, gelişmekte olan ve aynı zamanda Avrupa Birliği'nin yeni üyeleri arasında sayılması nedeniyle, yabancı girişimciler için bir cazibe merkezi haline gelmiş ve yabancı yatırımların hızla arttığı bir ülke olmuştur. Bu büyümede Macaristan hükümetinin yatırımcıları çekmek için ürettiği politikaların, verdikleri teşviklerin ve desteğin de katkısı büyüktür. Bu çalışma Türkiye'den Macaristan'a göç ederek orada çalışma hayatını sürdüren, Türk girişimcilerin; neden Macaristan'ı tercih ettiklerini ve oradaki çalışma ortamını incelemektedir. Literatür taraması, gözlem ve yüz yüze derinlemesine görüşmeye dayalı bu çalışmada ilk olarak, küreselleşme uluslararası göç ve girişimcilik kavramlarına yer verilmiştir. Ardından, Avrupa'da çalışma ilişkilerine genel bir bakış, Macaristan'daki çalışma ortamı ve son olarak Macaristan Türkiye ekonomik ilişkileri, Türk girişimcilerin Macaristan'a gidiş amaçları, çalıştıkları sektörler, çalışma ortamları incelenmiştir. Macaristan'a Türkiye'den yapılan göçler; incelendiğinde, toplu olarak yapılan bir emek göçünden ziyade, bireysel ya da ailesel kararlar doğrultusunda, öngörülen fırsatları değerlendirmek amacıyla gerçekleşmiş girişimci göçü olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmaya göre, gerek Macar ve Türk halkının uzun tarihlerinden gelen birliktelikleri, gerek sahip olduğu gelişime açık iş fırsatları ve yatırımcıyı destekleyen devlet politikaları, Türkler için Macaristan'ı bir cazibe ve yatırım noktası haline getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, developed and growing foreign markets provide big opportunities to entrepreneurs and companies which want to make an investment in. Main reason of this support is strong competition in the world. Hungary is become an attraction center for foreign entrepreneurs and a country that investments are increased rapidly because of being located on trade routes, a growing country and a new member of the European Union. Contribution of Government of Hungary is great to encourage investments by producing policies and giving incentives. This study, examines Turks' immigration from Turkey to Hungary as entrepreneurs and why they prefer Hungary and the working environment there. This study is based on literature review and depth face to face interviews. In this study, firstly conceptual explanations are given for globalization international migration and entrepreneurship and motivator factors. Finally, Turkish entrepreneurs' purpose of going to Hungary, working environment, working conditions and an overview of working relations in Europe are investigated. When we examine migrations from Turkey to Hungary, we realise that it is more entrepreneurial migration other than collective labor migration. As per study, both togetherness of Hungarians and Turks coming from history, offered job openings and policies supported by Goverment of Hungarian are made Hungary into point of investment center for Turkish investors.