New Age hareketi
New Age movement
- Tez No: 572467
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: New Age, yeni dini hareketler, yoga, meditasyon, reiki, alternatif şifa, New Age, new religious movements, yoga, meditation, reiki, alternative healing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yeni dini hareketler, sanayileşmiş batı toplumlarında ortaya çıkmıştır. Yeni dini hareketlerin ortaya çıkması ve gelişmesinde çeşitli faktörler etkili olmuştur. Bu faktörlerden bazıları sekülerleşme, küreselleşme, hazcılık, kayıtsızlık, bireycilik, hızlı değişim ve çoğulculuktur. Yirminci yüzyılda ortaya çıkmış, senkretik ve eklektik özellikler gösteren yeni dini, yarı-dini, spiritüel gruplardan birisi New Age (Yeni Çağ) hareketidir. Belli başlı temayüz etmiş dinlerin aksine belirli bir Tanrı kavramı, kutsal bir metin, coğrafi merkez, peygamber anlayışı, mabed gibi kavramlardan yoksun olan bu hareket daha çok meditasyon, reenkarnasyon, alternatif şifa, psişik deneyim, holistik sağlık, reiki, yoga, kristaller, gibi konulara ilgi duyan alternatif ruhsal alt kültürleri tanımlamakta kullanılır. New Age inancına göre, astrolojik olarak dünyanın Kova çağına girmesiyle dünya genelinde ortaya çıkacak spiritüel uyanış ile barışın geleceğine inanılır.
Özet (Çeviri)
New religious movements emerged in industrialized western societies. Several factors have been influential in the emergence and development of new religious movements. Some of these factors are secularization, globalization, hedonism, indifference, individualism, rapid change and pluralism. The New Age movement, one of the new religious, semi-religious, spiritual groups that emerged in the twentieth century and exhibited syncretic and eclectic features. In contrast to certain religions, the New Age lacks concepts such as a particular concept of God, a sacred text, a geographical center, a conception of the prophet, and a temple. This movement is used to describe alternative psychic subcultures that are interested in subjects such as meditation, reincarnation, alternative healing, psychic experience, holistic health, reiki, yoga, crystals.According to the New Age movement, it is believed that peace will come with the spiritual awakening that will emerge around the world with the astrological world entering the Aquarius Age.