Birleşme ve devralmaların şirket performansına etkileri: Türkiye'de bir üretici firma üzerine analizler
The effects of mergers and acquisitions on the company's performance: Analysis on a manufacturer company in Turkey
- Tez No: 572468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZORBA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Büyüme, Birleşme ve Devralmalar, Örgütsel Performans
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzdeki küreselleşme faaliyetleri ile verilerin paylaşımı, iletişimin hızlanması ve teknolojinin ilerlemesi ile dünyada sınırlar ortadan kalkmıştır. Daha önce aynı sektörde benzer faaliyet gösteren bir çok firma işbirlikleri yaparak bir çok faaliyet kolunu birlikte yürütür hale gelmiştir. Sektörde yer alan firmalar arasında birleşme ve devralmalar, son zamanlarda uluslararası işletmecilikte oldukça yaygın bir duruma gelmiştir. İşletmeler hızla artan rekabet koşullarında, teknolojik yenilikleri, yönetim becerilerini ve kaynaklarını kullanarak piyasadaki gücünü arttırmakta ve dünya pazarından daha etkili yararlanmaktadır. Günümüzde firmalar pazarın koşulları doğrultusunda karşılarına çıkan avantajlı durumları değerlendirmek, güç birliği oluşturmak ve üstün bir yapıya ulaşmak için birleşme ve devralma faaliyetlerinden yararlanmaktadır. Çalışmada birinci bölümünde, küreselleşme, şirket birleşme ve devralmaları, ikinci bölümde örgütsel performans, üçüncü ve son bölümde birleşme ve devralmaların şirket performansı üzerine etkileri Türkiye'de üretim faaliyeti gösteren bir firma verileri ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today with the help of globalization activities, data share, faster communication and developing technologies; boundaries of the world has disappeared. Before many companies working on the same field, have established business partnerships and started to act together in the various fields of business. Merges and Acquisitions between the companies present in the same business field, have become more common in the international business administration. Companies use technological developments, management skills and sources in order to take advantage more efficiently of the world market against increasing competition conditions. Today companies ,in the direction of market conditions, use mergers and aquisitions activities in order to reach superior structure, evaluate advantegous situations and develop power unions. In the first part of the study; globalization, company merges and aquisitions, in the second part organizational performance, in the third and final part mergers and aquisitions activities effects on a company currently producing and manufacturing in Turkey are evaluated with this company's datas. Keywords : 1) Globalization 2)Growth 3)Merges and Aquisitions 4)Organizational Performance