18 yaş üstü bireylerde yeni çağ inanışları dindarlık ilişkisi üzerine bir alan araştırması: Muş ili Bulanık ilçesi örneği
A field study on the relationship between new age beliefs and religiosity in individuals over 18 years of age: The case of Bulanık district of Muş province
  1. Tez No: 996819
  2. Yazar: ELİF SELVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysellik, Din psikolojisi, Dindarlık, Etkileşim, Yeni Çağ, Individualism, Psychology of religion, Religiousness, Interaction, New Age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yeni Çağ inanışlarının, modernizm etkisiyle gelişen bireyselleşme sürecine eşlik ettiği söylenebilir. Nitekim hemen her alanda görülen bireysellik vurgusu, inanç ve dindarlık bağlamında da yer bulmaya başlamıştır. Gerek teknolojik gelişmeler, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve çeşitlenen iletişim imkânları gerek sınırsız bilgi akışı, sürecin ilerlemesinde rol oynamıştır. Günümüzde, farklı din, inanç ve kültürlerin kapsamında olan bazı inanış ve ritüellerin, İslam inanç esaslarının uygulama alanlarına da nüfuz etmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Son dönem araştırmalarının bazılarında Yeni Çağ inanışları, New Age hareketi veya Yeni Çağ pratikleri başlıklarıyla ele alınan çalışmalar, söz konusu inanışların Türkiye'deki yaygınlığını gözler önüne sermiştir. Bu tür inanış ve uygulamalar, bazen eğlenceli veya masum görünse de genellikle bireyler tarafından sorgulanmadan, İslam inanç esaslarıyla uyumlu olup olmadığı dikkate alınmadan benimsenmiştir. Oysa Yeni Çağ inanışları ve uygulamalarının, zamanla düşünse dünyası ve inanç bağlamında fark edilmeden tahribata yol açabileceği, göz ardı edilmemelidir. Bu çalışmada, bireylerin Yeni Çağ inanışlarına eğilim düzeyi ile sahip oldukları dindarlık düzeyi arasındaki olası ilişki incelenmiştir. Söz konusu ilişkinin yönü ve niteliği, araştırmaya gönüllü olarak katılan 18 yaş ve üzeri bireylerin sosyo-demografik özellikleri çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini Muş iline bağlı Bulanık ilçesi; örneklemini ise ilçe merkezi ve kırsalında ikamet eden 18 yaş ve üzeri gönüllü kadınlar ile erkekler oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde, demografik değişkenlerin yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bununla birlikte, Mevlüt Kaya ve Cüneyd Aydın (2013) tarafından geliştirilen“Yeni Çağ İnanışları Ölçeği”ile Hacer Harlak ve Mehmet Eskin (2018) tarafından oluşturulan“Müslüman Dindarlık Ölçeği”de veri toplama araçları arasında yer almıştır. Araştırma öncesinde Etik Kurul onayı alınmıştır. Ardından çevrimiçi anket formu, sosyal medya ve e-posta aracılığıyla katılımcılara ulaştırılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) aracılığıyla istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında belirlenen temel ve alt problemler ile temel ve alt hipotezlerin geçerliliği test edilmiştir. Sonuçlar, ilgili literatürün ulusal ve uluslararası çalışmalarıyla karşılaştırılarak değerlendirmeye tabi tutulmuş ve araştırmanın bulgularına ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It can be argued that New Age beliefs have accompanied the individualization process that developed under the influence of modernism. Indeed, the emphasis on individuality, seen in almost every field, has begun to find its place in the context of faith and religiosity. Technological advancements, the proliferation of mass media, diversified communication opportunities, and the unlimited flow of information have all played a role in advancing this process. Today, it has become inevitable for certain beliefs and rituals from different religions, faiths, and cultures to also permeate the practice of Islamic principles. Recent studies, addressing these beliefs under the headings of New Age beliefs, the New Age movement, or New Age practices, have revealed the prevalence of these beliefs in Turkey. While such beliefs and practices may sometimes appear amusing or innocent, they are generally adopted by individuals without question or consideration of their compatibility with Islamic principles. However, it should not be overlooked that New Age beliefs and practices can, over time, cause unnoticed damage to the world of thought and belief. This study examines the potential relationship between individuals' level of inclination towards New Age beliefs and their level of religiosity. The direction and nature of this relationship were examined within the framework of the socio-demographic characteristics of individuals aged 18 and over who volunteered to participate in the study. The research population consisted of the Bulanık district of Muş province, while the sample consisted of volunteer women and men aged 18 and over residing in the district center and its rural areas. A“Personal Information Form”containing demographic variables was used in the data collection process. Additionally, the“New Age Beliefs Scale”developed by Mevlüt Kaya and Cüneyd Aydın (2013) and the“Muslim Religiosity Scale”developed by Hacer Harlak and Mehmet Eskin (2018) were also included among the data collection tools. Ethics Committee approval was obtained before the research. The online survey form was then distributed to participants via social media and email. The obtained data were statistically analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences). The validity of the main and sub-problems identified within the scope of the research and the main and sub-hypotheses were tested. The results were evaluated by comparing them with national and international studies in the relevant literature and added to the findings of the research.