Hasta hakları bilinçliliği; Sivas ilinde bir özel eğitim kurumu örneği
Patient rights awareness; An special education institution in Sivas province
  1. Tez No: 572473
  2. Yazar: MELİS MELEK DİKMECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Kurumları Yönetimi, Education and Training, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Kurumları, Hasta Hakları, Private Education Institutions, Patient Rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı; özel öğretim kurumlarındaki öğrencilerin hasta hakları konusundaki bilinçlilik düzeyini tespit etmektir. Bu durumdan hareketle hasta haklarını ne derecede bildiklerini ve sosyal yaşamlarında bu haklarının ne kadarını kullandıklarını anlamaya çalışmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi; Özel Atılım 2 İhtiyaç Akademi Kurs Merkezinde öğrenim gören 17 yaş ve üzerindeki öğrencilerden oluşmaktadır. Yapılan araştırmada; demografik bilgi formu ve hasta hakları bilinçliliği ölçeği formundan yararlanılarak 490 öğrenciyle anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın, lise, önlisans, lisans ve yüksek lisans mezunu olan öğrenciler üzerinde uygulanması eğitimli kişilerin sosyal hayat içerisinde hasta hakları mevzuatının ne kadarına vakıf olduklarını göstermektedir. Yapılan araştırma eğitimin temel hak ve sorumluluklarımız üzerindeki etkisini görmemiz açısından önemli bir yere sahiptir. Sonuç olarak, alınan eğitimin hasta haklarının bilmesi konusunda önemli bir yeri olmasının yanı sıra tek belirleyici etkenin bu olmadığı ortaya çıkmıştır. Sosyal yaşam içerisinde karşılaşılan hasta-hastane-kurum ilişkilerindeki etkileşim bu hakların bilinmesi açısından önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of awareness of students' rights in private education institutions. Therefore, it aims to try to understand to what extent patients' rights are known and how much they use in their social lives. The sample of the study consisted of students aged 17 and over studying at Özel Atılım 2 İhtiyaç Academy Course Center. In the research; demographic information form and patient rights awareness scale form were used in survey by 490 students. The application of the study on high school, associate, bachelor and master graduates shows how much educated people are aware of the patient rights legislation in social life. The research has an important place in order to see the effect of education on our fundamental rights and responsibilities. As a result, it is revealed that education is not only the main determinant factor in addition to having an important place in the recognition of patient rights. The interaction between patient –hospital-institution relations encountered in social life has an important place in terms of knowing these rights.