Sınıf öğretmeni adaylarının matematik ile ilişkili çoklu temsil becerilerinin incelenmesi
Investigation of mathematics related multiple representation skills of prospective primary school teachers
  1. Tez No: 949794
  2. Yazar: İREM AKÇAY ARICAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu temsil, matematik, sınıf öğretmeni adayları, temsil becerisi, Multiple representation, mathematics, prospective classroom teachers, representation skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmayla sınıf öğretmeni adaylarının matematik ile ilişkili çoklu temsil becerilerinde görülen hata ve eksikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel yöntem araştırmalarından durum çalışması olarak planlanmıştır. Çalışma grubunu İç Anadolu Bölgesinde bir üniversitede öğrenim gören dört sınıf düzeyinde çalışmaya gönüllü katılım sağlayan 163 sınıf öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Veriler literatürden faydalanılarak oluşturulan 5 ana soru altında toplam 13 sorudan oluşan veri toplama aracıyla alınmıştır. Araştırmanın nitel kapsamında verilen yanıtlar dikkatlice incelenip, literatürden yararlanılarak kod kitapçığı oluşturulmuştur. Çoklu temsil becerileri incelendiğinde kategoriler olumlu ve olumsuz olarak sınıflandırılmış, olumsuz sınıflandırma kapsamında temsillerde yapılan hata ve eksikliklerin; dikkatsizlik, okuma anlama, alan bilgisi eksikliği kaynaklı olduğu görülmüştür. Olumlu sınıflandırma kapsamında ise istenmediği halde soruda istenen temsil türüne ek ikinci bir temsil türü kullanıldığı; bu durumun çözümü kolaylaştırıldığı aynı zamanda çözüme anlaşılırlık ve açıklık kazandırıldığı tespit edilmiştir. Yanıtlar incelendiğinde sözel ve görsel temsil sorularının yanıtlanma oranının diğer temsil türlerine göre düşük olduğu, sözel temsil sorularının yanıtlanmaktan kaçınıldığı, görsel temsil sorularının ise yanlış yanıtlanma oranının yüksek olduğu görülmüştür. Manipülatif temsilde görülen hata ve eksikliklerin gerçek hayata transferle dolayısıyla gerçek hayat temsiliyle ilişkili olduğu düşünülmüştür. Sınıf öğretmeni adaylarının simgesel temsil becerilerinde diğer temsil becerilerine göre daha yetkin oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the errors and deficiencies observed in prospective classroom teachers' multiple representation skills related to mathematics. The research was planned as a case study within qualitative research methods. The study group consists of 163 prospective classroom teachers studying at a university in the Central Anatolia Region who volunteered to participate in the study at four grade levels. Data were collected using a data collection tool consisting of a total of 13 questions under five main questions developed by drawing on the literature. The responses provided in the qualitative scope of the research were carefully examined, and a coding manual was developed by drawing on the literature. When multiple representation skills were examined, the categories were classified as positive and negative. In the negative classification, it was observed that the errors and deficiencies in representations were due to carelessness, reading comprehension, and lack of subject knowledge. In the positive classification, it was determined that an additional representation type was used in addition to the representation type requested in the question, even though it was not required; this made the solution easier and also made the solution more understandable and clear. When the answers were examined, it was observed that the response rate for verbal and visual representation questions was lower than for other types of representation, that verbal representation questions were avoided, and that the rate of incorrect answers was high for visual representation questions. It was thought that the errors and deficiencies observed in manipulative representation were related to real-life transfer and thus to real-life representation. It can be said that prospective classroom teachers are more competent in symbolic representation skills than in other representation skills.