Akreditifli ödemede belgelerin ibrazı ve ibraza bağlanan sonuçlar
The presentation of documents and the results of presentation under letter of credit
  1. Tez No: 572489
  2. Yazar: HATİCE DİNDAR KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI TUTUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri, Akreditif, Uygun İbraz, Rezerv, UCP 600, Terms of Payments in International Trade, Letter of Credit, Complying Presentation, Reserve, UCP 600
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Yerel pazarlara göre daha fazla müşteri barındıran uluslararası pazarlar karlılığını artırmak isteyen firmaları uluslararası ticaret yapmaya sevk etmektedir. Ancak uluslararası ticaret işlemleri farklı ülkelerde yerleşik ve birbirini iyi tanımayan ithalat ve ihracat firmaları açısından çeşitli riskler taşımaktadır. Mal bedelini ödeyen ithalatçı malın sözleşmede belirlenen özelliklere uygun şekilde hazırlanarak sevk edilmesini arzularken, aralarındaki sözleşmeye istinaden malı hazırlayan ve sevk eden ihracatçı da mal bedeline kavuşmayı ister. Akreditif farklı ülkelerdeki kambiyo rejimleri ile ekonomik ve siyasi farklılıklardan doğacak riskleri ortadan kaldırmaya çalışan ve bir güven kurumu olarak bankaların aracılığıyla gerçekleştirilen bir ödeme yöntemi olması sebebiyle günümüzde dünya ticaretinde sıklıkla tercih edilmektedir. Genellikle ülke yasalarında düzenlenmemiş olan Akreditif ödeme yöntemi, Milletlerarası Ticaret Odası tarafından yayımlanan Akreditiflere İlişkin Birörnek Usuller ve Uygulama Kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Hemen hemen tüm ülkeler tarafından benimsenen bu kurallar sayesinde uygulamada birlik sağlanarak ülkeler arasındaki farklı uygulamalar sebebiyle doğabilecek problemler engellenmektedir. Tezimizin birinci bölümde, uluslararası ticarette kullanılan ödeme yöntemlerine kısaca değinilerek, akreditif ödeme yöntemi ayrıntılarıyla incelenmiş; akreditifin tanımı, tarafları ve çeşitleri, hukuki niteliği ve ihtilaf halinde yetkili devlet mahkemeleri ile yetkili ülke hukukunun tespiti gibi konular ele alınarak akreditif ödeme yönteminin tam olarak anlaşılabilmesine yönelik bilgiler verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, akreditif işleminde kullanılan belgeler hakkında ayrıntılı bilgiler verilerek, belgelerin ihracatçı tarafından ibraz edilmesinde ve bankaların belgeleri incelenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve sorumlulukları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, bankaların uygun olmayan belgelerin ibrazında rezerv koyması, uygun belge ibrazında ise ödeme yapması konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
International markets which involves more customer than local markets encourage companies that want to increase their profitability to make international trade. However, international trade transactions carry a variety of risks in terms of import and export companies that locate in different countries and not knowing eachother. While the importer who pays for the goods desires the goods to be prepared and shipped in accordance with the specifications in the contract, the exporter who prepares and ships the goods pursuant to the contract between them wants to get price of the goods. Letters of credit is often preffered in international trade because of trying to eliminate the risks caused by differing exchange rate regimes and economic and political differences in different countries and being a payment method that is performed through banks as organizations of trust. The payment method of the letter of credit which has not usually been regulated in legislation of countries is carried out in accordance with the Uniform Customs and Practice for Documentary Credits published by the International Chamber of Commerce. Thanks to these practices providing unity are adopted by almost all countries, prevent problems that may arise due to different practices among countries. While the first part of our thesis briefly explains the methods of payment in international trade, the letter of credit method of payment is examined in detail. The subjects of the definition, types and the parties of letter of credit transactions, its legal aspects and the determination of competent courts and governing law in case of dispute are tried to inform for the understanding of the letter of credit method of payment. The second part gives detailed information about the documents used in the letter of credit transactions, explains the issues and responsibilities of exporter when presenting documents and bank when examining the documents. The third part examines the isuues of reserves against the improper documentation, paying for the complying presentation by banks.