Marmaris'te çilekte bulunan Drosophila türleri, populasyon yoğunlukları ve zarar oranlarının belirlenmesi
Determination of damage ratio and population density of Drosophila species on strawberry in Marmaris
- Tez No: 572661
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, Drosophila, tuzak, %5'lik sirke, zarar oranı, Strawberry, Drosophila, trap, 5% vinegar, damage ratio
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada 2017-2018 yıllarında Marmaris'te çilek alanlarında bulunan Drosophila türlerinin populasyon yoğunlukları ve zarar oranları araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; Drosophila suzukii (Matsumura, 1931), Drosophila melanogaster (Meigen, 1830) ve Drosophila busckii (Coquillett, 1901) olmak üzere üç tür saptanmıştır. Bu türlerin populasyon yoğunluğu, tuzakta kullanılan maddenin yoğunluğu ve bitkinin yaşına göre farklılık göstermiştir. Bütün Drosophila türleri %5'lik elma sirkesi bulunan tuzaklarda %3'lük elma sirkesi bulunan tuzaklara göre daha çok yakalanmıştır. Meyvedeki zarar oranı tuzak kullanılan tünellerde çok düşük olurken tuzak kullanılmayan tünelde ise zarar yüksek olmuştur. Drosophila suzuki'nin meyve oluşumundan hasat sonuna kadar tüm meyve sezonu boyunca zararlı olduğu görülmüştür. Diğer Drosophila türlerinin D. suzukii'nin zarar vermiş olduğu, olgunlaşmış ve çürümeye yüz tutmuş meyvelerde zararlı olduğu saptanmıştır. Meyve tatlanmaya başladığında Drosophila suzukii'nin meyveye yumurta bıraktığı ve larvaların çıkışı gözlenmiştir. Diğer Drosophila türleri ise meyvelerin olgunlaşma döneminde görülmüştür. Sonuç olarak, çilek bitkisinde üç Drosophila türü tespit edilmiş, bunlardan D.suzukii'nin çilekte zarar yaptığı belirlenmiştir. %5'lik elma sirkesi bulunan tuzakların zararlıyı kitle halinde yakaladığı ve zarar oranını azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca çilek hasadının geciktirilmemesi ve zarar görmüş meyvelerin toplanması ile zarar oranının azaltılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, population density and damage ratios of Drosophila species in strawberry fields in Marmaris in 2017-2018 were investigated. As a result of the study, three species were determined as Drosophila suzukii (Matsumura, 1931), Drosophila melanogaster (Meigen, 1830) and Drosophila busckii.(Coquillett, 1901). The population density of these species differed according to the density of the substance used in the trap and the age of the plant. All Drosophila species were caught more in traps with 5% apple vinegar than traps with 3% apple vinegar. The damage ratio in the fruit was very low in the tunnels where the trap was used, whereas the damage was high in the tunnel where no trap was used. Drosophila suzuki was found to be pest throughout the fruit season, from fruit formation to the end of harvest. Other Drosophila species were pest on fruits damaged by D. suzukii, ripe and rotting fruits. Drosophila suzukii was observed to lay eggs in the fruit since the fruit starts to ripe and the larvae emerged. When the fruit began to ripe, Drosophila suzukii laid eggs on the fruit and the larvae emerged. Other Drosophila species were observed in the ripening period of the fruits. As a result, three Drosophila species were determined in strawberry plant, among which D. suzukii was found to damage strawberries. It was determined that the traps with 5% apple cider vinegar catch the pest in mass and reduce the damage rate. In addition, it was detected that the rate of damage can be reduced by not delaying the harvest of strawberries and collecting the damaged fruits.