Sürdürülebilir rekabette insan kaynakları eğitiminin rolü ve işlevi: Marmaris'te faaliyet gösteren otel işletmeleri üzerine bir araştırma
The role and function of human resources education in sustainable competition: A research on hotel businesses in Marmaris
  1. Tez No: 632381
  2. Yazar: YAĞMUR MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Eğitim, Sürdürülebilir Rekabet, Human Resources, Education, Sustainable Competition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Sürekli olarak değişen ve gelişen dünyada sosyal, siyasi, kültürel ve finansal faktörler iş dünyasındaki rekabet şekillerini etkilemektedir. Çağımızda rekabet, sürdürülebilir rekabet olarak adlandırılan bir konsepte dönüşmüş ve işletmeler için sürdürülebilir rekabeti elde etmek ve ondan avantaj sağlamak temel hedef haline gelmiştir. Bu nedenle işletmeler rekabet piyasalarında sürdürülebilir rekabet avantajına sahip olmak için sürekli olarak yeni yetenekler ve beceriler geliştirmek zorundadırlar. Günümüzde ileri teknoloji ve sermayeye kolay ulaşılabilirlik göz önüne alındığında, bir işletmeyi diğer işletmelerden farklı kılacak ürünlerin veya hizmetlerin taklit edilmesinin önüne geçecek en önemli yetenek, insan kaynakları yeteneği olarak ortaya çıkmaktadır. İnsan kaynakları yeteneğinin geliştirilmesi ve fark yaratabilecek bir seviyeye ulaştırılması, eğitim faaliyetlerine verilen önem ile doğrudan bağlantılıdır. Bu kapsamda sürdürülebilir rekabeti, insan kaynakları eğitim faaliyetlerinden bağımsız olarak düşünmek mümkün gözükmemektedir. Araştırmada, Muğla ilinin Marmaris ilçesindeki 35 otel işletmesinin insan kaynakları departmanı personelleri ile görüşülmüş ve insan kaynakları eğitiminin sürdürülebilir rekabet avantajı elde etme üzerindeki rolü ve etkisi araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, otel işletmelerinin sürdürülebilir rekabet avantajı yeteneği ile insan kaynakları eğitimi arasında doğrudan ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In a constant changing and developing globe, social, political, cultural and financial elements, affect the patterns of competition in the business world. The concept of competition in this era, has transformed into a concept which is named as sustainable competition, and obtaining and taking advantage of it, has become the ultimate goal for businesses. For this reason, businesses have to develop new competences and skills continuously in order to acquire sustainable competition advantage in competitive markets. Today, considering easy attainability of advanced technology and capital, the most important competence that makes a firm different from others and prevents the imitation of its products or services, emerges as human resources. The development and achievement of this competence up to level that can make a difference is directly related to importance given to its training activities. In this content, it is not possible to think sustainable competition regardless of human resources training activities, and these activities undertakes a fundemental role in obtaining sustainable competition advantage. In this study, employees of human resources departments of 35 hotels located in Marmaris district of Muğla provence were interviewed to investigate the effects and the role of human resources training in obtaining sustainable competition advantage. The results from the research show that there is direct and positive relationship between hotels sustainable competition advantage competence and human resources training.