İl sağlık müdürlüğünde çalışanların mobbing algısı
Mobbing perception of employees' of provincial health directorate
  1. Tez No: 572708
  2. Yazar: DAVUT KÖSEOGLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Psychology, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Şiddet (Mobbing), İşyerinde Mobbing. Zorbalık, Psychological Violence (Mobbing), Mobbing in the Workplace. Tyranny
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Mobbing mesleki anlamda başlıca stres kaynağı olarak 1980'lerin ortalarından itibaren tanımlanmaktadır. Mobbing kişinin işyerinde bir veya daha çok meslektaşı veya amiri tarafından sistematik olarak belirli bir süre devam eden saldırgan davranışlara maruz kalmasıdır. Davranış hedef kişiyi damgalamaya yöneliktir ve birçok psikolojik travmaya neden olabilmektedir. Çalışma hayatında her geçen gün yaygınlaşan mobbing uygulamalarının, mağdurlar üzerinde fiziksel ve psikolojik sağlık problemleri yarattığı, bu nedenle mağdurların mutsuz ve huzursuz oldukları hatta intihar etmelerine sebep olacak büyük ve olumsuz olaylarla karşılaşıldığı yapılan araştırmalar neticesinde ortaya konulmaktadır. Bu çalışmada da Mobbingin çalışanlar üzerine etkileri irdelenmiş ve bu etkileri asgariye indirmenin bireysel ve örgütsel tespiti amaçlanmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde, psikolojik şiddet (Mobbing) kavramı, tarihsel gelişimi, psikolojik şiddetin oluşumu, türleri ve nedenleri, belirtileri ele alınmıştır. İkinci bölümde, İşletmeler de Mobbing' in çalışanlar üzerine etkisi başlığı adı altında Mobbing' in bireysel, ekonomik, sosyal, ruhsal ve fiziksel sonuçları akabinde de işletme açısından sonuçları ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına doğrudan anket yapılmış ve elde edilen bulgular ışığında Mobbing davranışlarının işletmelerde çalışanlar üzerinde nasıl etkiler bıraktığı yorumlanmıştır. İşletmelerde mobbing ve çalışanlar üzerine etkileri konusunda tez hazırlanırken kullanılan metot ve yöntemler ise konu ile ilgili kaynaklar taranarak doğrudan aktarma, yorumlama ve özetleme ile yapılmıştır. Araştırmada belirlenen on adet faktör içinde demografik olarak belirlenen altı adet değişkenden beş tanesi“Yönetim tarafından önemsenmeme”algısı faktörü ile gruplar arasında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu da bize diğer bir faktör olan“kariyerim yönetim tarfından engelleniyor”faktörününde gruplar arasında fark çıkmasını doğrulamaktadır. Çalışanlar yönetim tarafından önemsenmediklerini düşündüklerinden kariyer planı olanlar bu planlarının yönetim tarafından engellendiğini düşünmektedirler. Çalışanların fikirlerini, düşüncelerini ve beklentilerini özgürce söyleyebilecekleri ortamlar ve çalışanlara kendilerini güvende hissedebilecekleri bir örgütsel atmosfer yaratılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Mobbing is defined as the main source of stress in the professional sense since the mid1980s:Mobbing is the exposure of aggressive behavior by one or more colleagues or supervisors in the workplace to a systematic period of time. Behavior is aimed at stigmatizing the target person and can cause many psychological trauma. It is revealed that mobbing practices, which are becoming more common in working life, create physical and psychological health problems on the victims, and therefore, there are big and negative incidents that will cause the victims to be unhappy and restless and even to commit suicide. In this study, the effects of Mobbing on employees were investigated and the individual and organizational determination of minimizing these effects was aimed. The first part of the thesis study focused on the history, history of psychological violence, the formation of psychological violence, its types and causes and symptoms:In the second part of Mobbing, Mobbing's employees, the lower part of the employees, the center, economic, social, spiritual and physical results of Mobbing, In the application part of the study, direct survey was conducted to the employees of the provincial health directorates of Istanbul and the results obtained from Mobbing employees from the center started interpreted here. The methods and methods used in preparing the project about mobbing and their effects on the employees were scanned by means of direct transfer, interpretation and summarization. As a result of this study, it has been revealed that despite the fact that the managers in the management position justify the employee applying to the petition, they remain silent against the Mobbing practitioners:An organizational atmosphere should be created in which employees can freely express their opinions, expectations and expectations, and employees can feel safe.