Alt ekstremite lenfödemli hastalarda fiziksel aktivite düzeyi, egzersiz kapasitesi, işlevsel seviye, denge ve hareket korkusunun değerlendirilmesi
Evaluation of physical activity level, exercise capacity, functional level, balance and fear of movement in patients with lower extremity lymphedema
- Tez No: 572840
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ ERDOĞANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lenfödem, denge, hareket korkusu, işlevsellik, Lymphedema, balance, fear of movement, functionality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, alt ekstremite lenfödemli hastalarda fiziksel aktivite düzeyi, egzersiz kapasitesi, işlevsel seviye, denge ve hareket korkusunu değerlendirmek amacıyla yapıldı. Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalına başvuran, alınma ölçütlerine uyan, tek taraflı alt ekstremite lenfödem tanılı 31 hasta ve sağlıklı 31 kontrol olmak üzere toplam 62 kişi alındı. Lenfödem hastalarının ve sağlıklı kontrollerin egzersiz kapasiteleri 6 dk yürüme testi, fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (kısa form), alt ekstremite işlevsellikleri Zamanlı Kalk Yürü Testi, statik dengeleri tek ayak üzerinde durma testi, dinamik dengeleri Y denge testi ve hareket korkuları Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile değerlendirildi. Çalışma sonuçları, lenfödemli hastaların yürüme mesafelerinin ve işlevsel seviyelerinin düşük olduğunu, yorgunluk düzeylerinin ise yüksek olduğunu gösterdi. Lenfödem hastalarının fiziksel aktivite düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük bulunmasına karşın bu fark anlamlı değildi (p>0.05). Lenfödemli hastaların statik dengeleri azalmış bulundu. Dinamik dengeleri de azalmış olmasına karşın, kontrol grubuna kıyasla fark anlamlı değildi (p>0.05). Lenfödemli bireylerin etkilenen ve etkilenmeyen ekstremiteleri arasında ise statik ve dinamik denge değerleri bakımından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Lenfödemli hastalar yüksek hareket korkusuna sahipti. Bu çalışma sonucunda, alt ekstremite lenfödemli hastaların egzersiz kapasiteleri, işlevsel seviyeleri, statik dengelerinin azalmış ve hareket korkularının artmış olduğu bulundu. Yüksek hareket korkusunun fonksiyonellik ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu nedenle yüksek hareket korkusu gelişimi riski olan hastaları erken tespit etmek değişen tedavi stratejileri açısından önemli bir konu olduğu düşünüldü. Sağlık profesyonellerinin, alt ekstremite lenfödemli hastaları hareket etmekten kaçınmamaları, sedanter yaşam ve yüksek hareket korkusuna bağlı problemler konusunda bilgilendirmeleri gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to evaluate the physical activity level, exercise capacity, functional level, balance and fear of movement of the lower extremity lymphedema patients. The study was consisted of 62 patients who were admitted to Istanbul University-Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Department, 31 of whom were diagnosed as having unilateral lower extremity lymphedema patients and 31 healthy individuals. Exercise capacity is 6 min walk test, physical activity level with International Physical Activity Questionnaire (short form), functional level with Time Up GoTest, static balance with one-standing balance test, dynamic balance with Y balance test, movement fear with Tampa Scale Kinesiophobia was evaluated. The results of the study showed that the walking distance and functional levels of the patients with lymphedema were low and fatigue levels were high. Although physical activity levels of lymphedema patients were lower than the control group, this difference was not significant (p>0.05). Lymphedema patients were found to have decreased static balance. Although dynamic balances were also decreased, the result was not significant (p>0.05). There was no significant difference between the affected and unaffected extremities of the lymphedemic subjects in terms of static and dynamic balance values (p>0.05). Lymphedema patients had high fear of movement. As a result of this study, it was seen that exercise capacity, functional levels, static balances decreased and fears of movement were increased in patients with lower extremity lymphedema. It was concluded that high movement fear was associated with functionality. Therefore, early detection of patients at high risk of movement fear is thought to be an important issue in terms of changing treatment strategies. It is thought that health professionals should inform patients with lower extremity lymphedema about avoiding movement, problems related to sedentary life and fear of high movement.