Kadının çalışmasına yönelik tutum ve cinsiyet rolleri (Çorum ili merkez köyler örneği)
The attitude towards the working woman and gender roles(Çorum province, center villages sample)
- Tez No: 572920
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KIZILASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çorum, kadın, çalışma, tutum, aile reisi, Çorum, woman, working, attitude, householder
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada Çorum ili merkez köylerde yaşayan bireylerin kadının çalışmasına yönelik tutumları ve cinsiyet rolleri ele alınmıştır. Çalışan kadına yönelik tutumların değişip değişmediğini kırsalda yaşayanlar açısından belirlemek ve buradan hareketle bu yapının kırsaldaki kadının gelişim sürecine katkı sağlamasına yönelik öneriler geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırma çalışma yaşamında kadınların görünürlüğünü sağlaması yönünden önemlidir. Araştırmanın ana materyalini, anket çalışması verileri oluşturmaktadır. Anket çalışması kapsamında 67 kadın, 67 erkek ile yüz yüze görüşülmüştür. Bireylerin demografik bazı kriterlere göre, kadının çalışmasına yönelik bilgi, tutum ve davranışları arasında bağımlılık olup olmadığını test etmek ve bağımlılık derecesini belirlemek amacıyla Khi-Kare bağımsızlık testi uygulanmıştır. Yapılan Khi-Kare analizi sonucuna göre; bireylerin cinsiyete göre sigortasının kim tarafından yatırıldığı, öğrenim durumları, ailede gelirin kullanımına karar veren kişiler, aile içinde kararlara katılım durumu, evde aile reisi erkek olma durumu anlamlı bulunan değişkenlerdir. Bireylerin kadınların çalışmasına yönelik tutum ve cinsiyet rollerini ölçmeye yönelik 13 yargı cümlesinin daha belirli faktörler altında toplanıp toplanmadığını test etmek için faktör analizi yapılmıştır. Erkeklerin kadınların çalışmasına yönelik tutum ve cinsiyet rollerini ölçmeye yönelik faktörlerden öz değerleri 1'den büyük olan faktör sayısı 5'dir. Bu 5 faktörün tümünü toplam varyansın %68.351'ini açıklamaktadır. Kadınlara yöneltilen kadınların çalışmasına yönelik tutum ve cinsiyet rollerini ölçmeye yönelik yargı cümlesine ilişkin faktörlerden öz değerleri 1'den büyük olan faktör sayısı 5'dir. Bu 5 faktörün tümünü toplam varyansın %64.583'ünü açıklamaktadır. Bu çalışmada kadınların işgücüne katılım oranı, erkeklerin katılım oranından daha azdır. Kırsal alanda kadın ile ilgili çalışma yaşamına ilişkin geleneksel düşüncenin hakim olduğu görülmektedir. Aynı şekilde, toplumsal cinsiyet bakış açısıyla ilgili düşüncelerde de bu durum gözlenmiştir. Kırsalda kadına yönelik bakış açısında sosyal değişimle birlikte bir farklılığın olabileceği fakat bunun daha yavaş devam edeceği söylenebilir. 2019, 114 SAYFA
Özet (Çeviri)
This research deals with the attitudes and gender roles of the individenals living in the centre villages of Çorum, towards the working women. To identify if the attitudes towards the working woman changed or not in terms of the people living in rural and it is aimed to improve the offers which contribute to the development process of working woman in rural areas. The research is important from the point of seeing the working woman in work life. The questionnaire surury data forms the main material of the research. In the quastionnaire, 67 women and 67 men were interviewed face to face. According to the some demographic criterion, Khi-Kare independence test was carried out to test if there is addict or not among the knowledge, attitude and behavlour directed to working woman and to identify the addict degree. According to the result of the Khi-Kare analysis, by whom the insure policy paid, state of education, the people who decide the use of income in the family, the state of participating in the decisions in the family, the man's being householder in the house are changeable things found out meaningful. Factor analysis has been done in order to test the 13 judgement sentences, the individuals attitudes and gender roles towards the working women gathered under specific factors or not. From the factors which are measured for the men's attitudes and gender roles towards working women, the factor number whose eigenvalue is bigger than 1 is 5. The whole of these five factors express the %68.351 of the variance. Factors related with the judgement sentence testing the attitude and gender roles of working woman, factors whose eigenvalue is bigger than 1 factor number is 5. It expresses %64.583 of the total variance. In this study, the rate of women's worforce participation is less than the rate of men's participation. In rural areas, the traditional idea about the work life of woman is seen. In the some way, this case was observed with the feelings related with the social gender perspective. In rural areas, it can be said that there can be a difference in the perspective to the woman with the social change but it will continue more slowy. 2019, 114 PAGE