Kriptografi programlamada ses steganorafisi
Sound steganoraphy in cryptography programming
- Tez No: 572934
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM TUNCAY GENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ses Steganografi, Kriptografi, Veri Steganografi, Video Steganografi, Metin Steganografi, Voice Steganography, Cryptography, Data Steganography, Video Steganography, Text Steganography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Özellikle son yıllarda bilgi ve bilgisayar sistemlerinin güvenliği oldukça önemli bir konu olarak karĢımıza çıkmaktadır. Son dönemlerde internetin yaygınlaĢmasıyla veri alıĢveriĢi ve paylaĢımı da artmıĢtır. Dünyanın birçok yerindeki insanlar tarafından metin, resim, video, ses gibi birçok veriyi içeren dosyalar, etkin bir Ģekilde paylaĢılabilmektedir. Fakat bu iletiĢim ağı hayatı kolaylaĢtırdığı gibi çok ciddi güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmiĢtir. Ġnternet gibi herkese açık olan bir ağdan gizli tutulan veriler paylaĢıldığı veya gönderildiği zaman üçüncü Ģahıslar tarafından bu verilere kolaylıkla eriĢilebilir. Bu ciddi tehlikeler karĢısında verilerin gizlenmesi ve değiĢtirilmesini engellemek için geliĢen teknoloji ile birlikte yeni uygulamalar ve yeni sistem koruma mekanizmaları ortaya çıkmıĢtır. Kullanılan bu uygulamalarda kriptografi ve steganografi olarak birçok Ģifreleme algoritması oluĢturulmuĢ ve verilerin güvenliğini daha da artırmak için var olan algoritmalar geliĢtirilmeye devam edildiği gibi hâlâ yeni algoritmalar da oluĢturulmaktadır. Günümüz teknolojilerindeki geliĢmelerle beraber, verilerin güvenliği gün geçtikçe daha zorlaĢmaktadır. Güvenlik, herhangi bir haberleĢme sisteminde en temel faktör olarak kabul edilmektedir. ĠletiĢim kanallarına yapılan saldırıların artması, gizli tutulması gereken verilere dıĢarıdan ulaĢılması ve bazı sistemler yardımıyla bilginin kaynağından baĢka bir yere aktarılması veya bilginin değiĢtirilmesi, bilginin sahipleri için çok ciddi sorunlar oluĢturmaktadır. Bilginin gizli kalmaması bireyleri, toplumları ve devletleri çok kötü Ģekillerde etkileyeceği için bu konu önemli ve tehlikeli bir tehdit oluĢturmaktadır. Siber saldırıların yöntem ve tekniklerinin artması, sistemlerdeki mevcut verilere ulaĢılmasını da kolaylaĢtırmıĢtır. Veri gizliliği ve bütünlüğünün önemi artmıĢtır. Verilere izinsiz kiĢiler tarafından ulaĢıldığı durumlarda, verilerin çalınması, değiĢtirilmesi ve sisteme zarar verilmesi gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu tezde algoritmayla önce veriler ĢifrelenmiĢ daha sonra Ģifrelenen veriler ses dosyası içerisine gizlenmiĢtir. Verilerin bir yerden baĢka bir yere taĢınması durumunda, veri gizlemesi yapıldığından, iletilen veri üçüncü Ģahıslar tarafından görülemeyecektir. Ancak çeĢitli saldırılar ve analizler sonucunda gizlenen veriye izinsiz kiĢiler ulaĢmak isteseler bile ulaĢamayacaklardır. Çünkü gizlenen veri ilk olarak bir algoritmayla ĢifrelenmiĢ daha sonra ise ses içerisine gizleme yapılmıĢtır. Ses içerisindeki gizli veriye ulaĢılsa bile Ģifreleme yapıldığı için anlamsız bir veri elde edilir. Bu çalıĢmada Taylor serisinin açılımı kullanılarak, algoritma dil analizi ve açık metin saldırılarına karĢı güçlü hale getirilmiĢtir. Kriptografi ve Steganografi birleĢtirilerek elde edilen bu hibrit model ile kriptolojiye farklı bir bakıĢ açısı ortaya konulmuĢtur. Önerilen algoritma ile yapılan uygulamalarda kriptoloji dolayısıyla siber güvenlik alanında matematiğin hayati önem taĢıdığı bir kez daha ispatlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SOUND STEGANOGRAPHY IN CRYPTOGRAPHIC PROGRAMMING Especially in recent years, the security of information and computer systems is a very important issue. With the widespread use of the internet, data exchange and sharing have increased. Files containing text, pictures, videos, and audio can be effectively shared by people around the world. However, this network has made life easier and also brought serious security problems. These data are easily accessible by third parties when confidential data is shared or sent from a public network, such as the Internet. In the face of these serious dangers, new applications and new system protection mechanisms have emerged with developing technology to prevent data hiding and changing. In these applications, many cryptography and steganography algorithms have been created and existing algorithms have been developed in order to increase the security of data, and new algorithms are still being developed. With the advances in today's technology, the security of data is becoming more and more difficult. Security is considered the most fundamental factor in any communication system. Increasing attacks on communication channels, accessing data that needs to be kept confidential, and transferring or changing information from one source to another with the help of some systems create serious problems for the owners of the information. This issue poses a serious and dangerous threat since the lack of confidentiality will affect individuals, societies and states in a very bad way. Increased methods and techniques of cyber attacks have facilitated access to existing data in systems. The importance of data privacy and integrity has increased. When data is accessed by unauthorized persons, negative consequences such as theft, alteration and damage to the system occur. The algorithm developed in this thesis first encrypts the data and then encodes the data into the audio file. If the data is moved from one location to another, the data will not be seen by third parties as the data is hidden. However, it will not be able to access the data hidden by unauthorized persons due to various attacks and analyzes. Because the hidden data was first encrypted with an algorithm and then hidden in the sound. Even if the confidential data in the voice is reached, it will get meaningless data because it is encrypted. By using Taylor, this algorithm has been strengthened against language analysis and open text attacks. With this hybrid model obtained by combining cryptography and steganography, a different perspective on cryptology has been put forward. In the applications made with the proposed algorithm, it has been proved once again that mathematics is vital in the field of cyber security due to cryptology.