Kastamonu ili inanç turizmi potansiyeli ve halkın inanç turizmine bakışı
The potential of religious tourism and the perspective to religious tourism of people in Kastamonu
  1. Tez No: 572963
  2. Yazar: ÖZNUR OMUZLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tourism, Religious Tourism, Kastamonu, Religious Tourism in Kastamonu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kastamonu'da turizm ve inanç turizmi potansiyeli konulu bu çalışmada ilk olarak turizm ve türleri çerçevesinde tanımlar verilerek, Kastamonu'nun tarihi, toplumsal, turistik potansiyeli gibi özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İl turizmine önemli katkılar sağlayabilecek bir inanç turizmi potansiyeli olan Kastamonu hakkında yöre halkının düşünceleri alınarak inanç turizmi kalıbına oluşmuş mevcut bakış açısını görmek ve gerekli önerileri sunmak konu edinilmiştir. Çalışmada turizm ve türleri çerçevesinde tanımlar verilmiştir. Ardından Kastamonu'nun tarihi, toplumsal, turistik potansiyeli ve Kastamonu'daki inanç turizmine konu olan miras ve varlıklar hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın kökenini oluşturan kavramların temellerini açıklamak için öncelikle turizmin yanı sıra inanç turizmi alanına giren konularda da literatür taraması yapılmıştır. Çalışma kapsamı olarak Kastamonu ilinde yaşayan halk demografik özelliklerine bakılmaksızın rastgele seçilerek 576 adet anket uygulaması yapılmıştır. Sonuçlar SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Anova, Ki Kare, Levene's Homojenlik Testi, T testi, Post Hoc LSD, Post Hoc Tamhane testleri kullanılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Kastamonu'daki inanç turizmi alanında ilerleme kaydedilmesi için neler yapılabileceğine değinilmiş, raporlama sonucunda da yerel Kastamonu halkının inanç turizmi konusuna olumlu baktıkları ve inanç turizmini destekledikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study based on tourism and the potential of religious tourism in Kastamonu, explained the aspects of Kastamonu such as history, social and touristic potential by describing tourism and the types of tourism. The purpose of the study was seeing the perspective to the religious tourism and providing necessary suggestions with taking opinions of domestic people in Kastamonu which has a religious tourism significantly contributing to the city tourism At first, the literature review about tourism and religious tourism was made to reveal conceptual foundations of the root of the study. By selecting people in Kastamonu as the scope of the study regardless of demographic features, 576 survey applications were made. The results were analyzed on the statistic program of SPSS. These results were interpreted by using Anova, Ki Kare, Levene's Homogeneity of Variance Test, T Test, Post Hoc LSD Test, Post Hoc Tamhane Test. At the end of the study, the perspectives and opinions about religious tourism in Kastamonu was took, it was mentioned what can be done for making progress, and as the result of the reports, it was achieved that the domestic people look positively towards religious tourism and support religious tourism in Kastamonu.