Dijital paranın dünya, Türkiye ve Kırgızistan ekonomi ve muhasebe sistemindeki yeri ve geleceği
Place and future of digital money in economics and accounting system in the world, Turkey and Kyrgyzstan
  1. Tez No: 572992
  2. Yazar: ZHAİNAGUL ATAMBEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİM ATA ATABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Para, Bitcoin, Muhasebe, Ekonomi, Kırgızistan, Digital Money, Bitcoin, Accounting, Economy, Kyrgyzstan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, dijital paranın dünya, Türkiye ve Kırgızistan ekonomi ve muhasebe sistemindeki yeri ve geleceğinin incelenmesini konu edinmektedir. Çalışma, dijital paranın dünya, Türkiye ve Kırgızistan ekonomi ve muhasebe sistemindeki rolü, kullanımı, yeri ve geleceğini inceleyerek dijital paraların dünyadaki gelişim sürecini ve günümüzdeki mevcut durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, konuyla ilgili literatür kaynaklardan yararlanılarak yapılan analitik bir araştırmadır. Dijital para birimleriyle ilgili dünyadaki, Türkiye'deki ve Kırgızistan'daki ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar, bilgi notları, sempozyum ve konferans notlarının yanında, farklı alanlardan konunun uzmanı kişiler tarafından kaleme alınan kitaplar, bilimsel makaleler ve diğer yazılar sistematik olarak incelenmiştir. Geniş bir literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilmiş, karşılaştırılmış ve ortaya çıkan veriler sentezlenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre dijital paralar ile ilgili düzenlemelerin ve dijital paraların geleceğinin araştırılması sürecinde dünyadaki pek çok ülkede ve aynı zamanda Türkiye ve Kırgızistan'da benzer özellikler vurgulanmaktadır. Öncelikle, her ülke yeni (blockchain) teknolojilerin geliştirilmesi için uygun bir iklim yaratmaya çalışmaktadır ve teknolojiyi sadece özel sektörde değil kamu sektöründe de kullanma potansiyelini görmektedir. İkinci olarak, kripto para birimlerinin regülasyonu konusunda ülkelerin küresel seviyede işbirlikleri ile bütüncül bir hukuki, finansal ve teknik altyapının oluşturlması gerekmektedir. Son olarak, günümüzde binden fazla farklı kripto para birimleri piyasada bulunmaktadır, dolayısıyla dijital paraların regülasyonu konusunda ortak standartların geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to research place and future of digital money in economics and accounting system in the world, Turkey and Kyrgyzstan. The purpose of the study is to to present the global development process and current situation of digital money by examining role, usage, place and future of digital money in economics and accounting system in the world, Turkey and Kyrgyzstan. This study is an analytical research using literature sources. In this study, the reports and the working notes prepared and released by certain international organizations and notes from symposiums and conferences in Kyrgyzstan and Turkey are reviewed. The books, articles and other writings about cryptocurrencies, which are written by different subject area specialists, are also examined systematically. The knowledge obtained as a result of a wide literature review was analyzed, compared and the resulting data was synthesized to reach a conclusion. According to the findings obtained in the study in the process of investigating regulatory experiences and the future of digital money in all countries in the world and also in Turkey and Kyrgyzstan emphasizing similar properties. First of all, each country is trying to create an appropriate climate for the development of new (blockchain) technologies and sees the potential to use the technology not only in the private sector but also in the public sector. Secondly, it is necessary to establish legal, financial and technical infrastructure in cooperation with the global level on the regulation of cryptocurrencies. Finally, there are now more than a thousand different cryptocurrencies in the market, so common standards for regulation of digital currencies need to be developed.