Otantik liderliğin çalışan performansına etkisinde psikolojik sermayenin aracı rolü
The role of psychological capital on employee performance of authentic leadership
  1. Tez No: 573002
  2. Yazar: TUĞBA DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BÜYÜKBEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: otantik liderlik, çalışan performansı, psikolojik sermaye, authentic leadership, employee performance, psychological capital
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, otantik liderliğin çalışan performansına etkisinde psikolojik sermayenin aracılık rolünü belirlemektir. Araştırma Kayseri ve Nevşehir İŞKUR bünyesinde çalışan 265 çalışanla yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde katılımcıların sosyo-demografik bilgilerine ilişkin sorular, ikinci bölümünde katılımcıların liderlerine ilişkin“Otantik Liderlik Ölçeği”, üçüncü bölümünde“Çalışan Performansı Ölçeği”ve dördüncü bölümde ise“Psikolojik Sermaye Ölçeği”kullanılmıştır. Anketin geçerliliği için Keşfedici ve Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmış; güvenirliği için ise Cronbachs Alfa iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik dağılımlar, T Testi, Tek Yönlü Anova Testi, Tukey Testi, Korelasyon Testi, Hiyerarşik Regresyon Testi ve Sobel Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, otantik liderliğin çalışan performansına etkisinde psikolojik sermayenin aracı rolünün olduğu bulunmuştur. Psikolojik sermayenin hem otantik davranışlarla ilişkili olduğu ve bu davranışları artırdığı hem de çalışanların performansına etki ederek performanslarını artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to determine role of psychological capital as a mediator on the effect between authentic leadership and employee performance. The research was conducted with 265 people who is working in ISKUR in Kayseri and Nevsehir province. In the research, a questionnare was used as a data collection tool. In the first part of the questionnare, questions about the socio-demographic informations; in the second“Authentic Leadership Scale”related to participants' leaders and in the third“Employee Performance Scale”and the fourth“Psychological Capital Scale”were used. Exploratory and Confirmatory Factor Analysis was conducted for the validity of the questionnare and Cronbachs-Alpha internal consistency coefficients were calculated for the reliability. In the analysis of the data, percentage distributions, T Test, One Way Anova Test, Tukey Test, Correlation Test, Hierarchical Regression Test and Sobel Test were used. As a result of the research, it was found that psychological capital had a mediating role in the relationship between authentic leadership and employee performance. It was determined that psychological capital was both related to authentic behaviours and employee performance; enhanced authentic behaviours and increased performance of employees.